Recept: Kikärtsgryta med kokosmjölk & jordnötssmör.

Receptdags! Den här grytan kokade jag ihop häromkvällen och slutresultatet är en blandning av alla möjliga olika recept anpassade efter vad jag hade för ingredienser att tillgå, vad jag själv tycker om och väldigt mycket känsla i stunden. Det är en sådan gryta som är perfekt att göra storkok av, lägga upp i matlådor och frysa in om man inte känner för att klämma åtta portioner på en och samma gång. Rekommenderar en stor, stor kastrull eller gryta för tillagningen och att inte vara alltför låst vid vad man ska och inte ska ha i. Utgå bara från basen med kokosmjölk, curry, kikärtor och krossade tomater, och testa dig sedan fram. Vågar du inte det kan du självklart följa min variant till punkt och pricka, för gott, det blev det. Smaklig spis!KIKÄRTSGRYTA MED KOKOSMJÖLK, JORDNÖTSSMÖR & FRUKT
6-8 portioner, beroende på hur hungrig personen som ska äta är

2 burkar/800 ml kokosmjölk 
1 förpackning/400 gr krossade tomater
2 gula lökar
1 röd paprika
2-3 vitlöksklyftor
4 förpackningar/8-10 dl färdigkoktakokta kikärtor
Minst en halv deciliter jordnötssmör
1 paket frusen mango
2 bananer
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk chilipulver
3 msk curry
Salt
Peppar
Olja att steka i 
Ris till servering

Valfria tillbehör som förgyller rätten men inte är tvunget att ha
Hackade saltade jordnötter
Kokosflingor
Färsk skivadbanan
Liten klick creme fraiche


GÖR SÅ HÄR

1. Hacka lök och vitlök i små bitar och fräs i olja tillsammans med chili och curry tills det luktar gott i hela köket. Tillsätt hackad paprika och låt gotta ihop sig med det andra i någon minut.

2. Sänk värmen och tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och smulad buljongtärning. Vispa ihop jordnötssmöret med lite, lite vatten för att det ska bli lättare att sedan blanda ut i grytan och tillsätt det också. Rör runt ordentligt och låt småkoka i drygt 10 minuter.

3. Låt kikärtornas spad rinna av och häll sedan i dessa i såsen tillsammans med mangon och bananerna, skivade i mindre bitar. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer curry och chili om det behövs. Sambal oelek förstör inte heller någonting.

4. Servera med nykokt basmatiris, grönsaker i roliga färger för ögats och magens skull, lite hackade jordnötter, kokosflingor, ytterligare mer skivad banan och eventuellt en liten klick creme fraiche om en gillar det.


Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0