Berlin, currykorvar, krigsmonument och en väldans massa love in the air.I födelsedagspresent det här året gav min kära pojkvän mig en weekend i Berlin. Det är en av hans favoritplatser på jorden, Tysklandsgalen som han är, och en stad jag velat åka tillbaka till enda sedan vi spenderade en ynka dag där under ett utbyte på gymnaiset, så det har varit något båda sett mycket framemot sedan resan bokades. Då bodde jag fortfarande i Melbourne och det kändes som en evighet tills att vi skulle få se varandra i verkligheten igen, ännu mer tills att vi skulle få fyra dagar ren kvalitétstid ihop i en huvudstad, bara han och jag. Men tiden gick, i tisdags bar det av och i förrgår kom vi hem. Detta är vad vi hann med;• Utforskade området runt Alexanderplatz och alla hippa gator i Mitte, stadsdelen närmast oss. Gick förbi det pampigaste postkontoret jag sett, villade runt bland innergårdarna i Hackescher Höfe, gick på vintagebutiker där man köpte kläder i kilopris, hittade ett supermysigt litet italienskt krypin och drack finkaffe under icke-äkta citronträd.• Åt ett antal currykorvar och funderade kring hur kombinationen ketchup + curry + kokt nästintill smaklös korv kom till från första början. Gott är det i vilket fall.• Gick längs East Side Gallery och försökte ta in allting samtidigt; konstverken, deras betydelse, gömda budskap och olika tolkningar. Men mest av allt faktumet att muren de är målade på faktiskt är den ursprungliga, den som stod där och under så många år begränsade alla dessa människors liv och frihet. Att det inte är så längesen den revs och övervanns, trots att det idag knappt går att förstå.
 

• Åt pretzel, alternativt bretzel, för första gången i livet. Oklart om namnet. Speciellt dock var det dock inte, utan jag fick mest återuppleva minnet då jag och Ellen råkade tappa ett halvt saltkar i vår sconesdeg en dag efter skolan. Nej tack.


• Strosade längs Spree, alla museum, domkyrkan och uteserveringarna.
 

• Köpte crepes med nutella och banan, någonting jag inte ätit på flera, flera år av olika anledningar. Dels för att jag oftast inte har ett litet franskinspirerat marknadsstånd i närhetenav där jag är, men också för att det varit någonting jag medvetet velat undvika av helt fel orsaker, utan jag tänkt på det själv. Efter ett par vändor i butikerna på Kürfürstendamm kom dock suget när detta torg uppenbarade sig, och det var så himla, himla gott. Bra beslut.
 

• Var vid Checkpoint Charlie och på Topographie des Terrors, det sistnämda ett museum som förklarar hur det gick till när nazisterna kom till makten under 1930-talet. Otroligt intressant och välgjorda utställningar, men efter ett par timmar blev det alldeles för mycket information, olika namn, årtal och grupper som snurrade i huvudet att jag gav upp. David, som är betydligt mer insatt än mig, hälsar dock att han tycker det är ett utav de bästa platserna man kan besöka om man är intresserad av Tysklands mörkare historia.• Vi besökte Potsdamer Platz och slog oss ner på en uteservering under rymdtaket.


• Och jag fick sitta och spana in den här snyggingen hur mycket jag ville i tre dygn utan att bli störd.

 
• Åt en gigantisk Wienerschnitzel som levde upp till alla tänkbara förväntningar, samt drack öl. Är man i Tyskland är man i Tyskland.


• Såg första halvleken av Tyskland - Sydkorea på ett proppat, energiskt och folkfestigt Branderburger Tor. Det där folket älskar verkligen sin fotboll. När vi började ana hur slutresultatet skulle bli beslutade vi dock att fly fältet innan missnöjet kom fram och såg resterande delar på olika tv-skärmar längs vägen hem. Herrn i sällskapet sörjde sitt favoritlags förlust ett tag samma kväll, medan jag bara var glad å vårt kära hemlands vägnar!
 

• Spenderade ett par timmar i Tiergarten, Berlins största stadspark. Gick in och upp i Siegessäule, ett riktigt högt segermomument med utsikt över hela staden, kollade in en väldans massa statyer, besökte ett slott som inte var öppet för allmänheten, jagade kaniner och hittade till sjön. Gick inte vilse, men var rejält förvirrade under alla träd vid ett antal tillfällen. Och svettades i värmen.


• Besökte Förintelsemonumentet och försökte förstå, utan framgång. Det går inte att ta in.


• Samt hade en ordentlig dejtkväll för att fira ett tre-år-och-elva-månaders-förhållande. Åt tapas på en ickefotovänlig restaurang i närheten av vårt hotell, smaskade aioli och calamares, köpte god (och mindre god för honom) glass till efterrätt, satt nere vid vattnet och var bara sådär allmänt romantiska och gulliga mot varandra som man måste få vara ibland. Så fint avslut på en så bra resa. 

Kort sagt känner jag en viss press inför Davids födelsedag i September.


Kommentarer
Skrivet av: Emilia

Åh, nästa gång du drar dit så måste du gå till Mauerpark, du hade älskat det!!

2018-07-09 @ 00:46:40

Skriv! Skriv! Skriv!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (enbart för mig)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0