15 av mina bästa Melbourne-tips.

 
1. Royal Botanic Gardens
Vad: Botaniska trädgården är en enorm park i utkanten av de mest centrala delarna i centrum, söder om Yarra. Överallt går det små stigar och leder, och det finns allt ifrån stora gröna öppna ytor till undangömda små lundar, sjöar, ett palmhus, grillplatser, ett café, en restaurang, ett observatorie, blommor i mängder, ett palmhus och växter från hela världen. Familjer som har picknick, hundar som springer fritt, puntingbåtar och kompisgäng som bara hänger och njuter av lugnet. Att strosa omkring där inne är en guld värd kontrast efter alla skyskrapor, övergångsställen och konstana ljud bara någon kilometer bort.
Var: Ta valfri spårvagn till Federation Square, korsa bron och sväng vänster in på någon av alla gångvägar. Finns entréer in till själva parken lite överallt.
När: Allra finast när det är soligt, men vackert oavsett väder.
Tips: Om sommarmånaderna är det utomhusbio i parken nästan varenda kväll när solen har gått ner. Så mysigt! 
 


2. Shrine of Remembrance
Vad:
Ett krigsminnesmärke dedikerat till alla dem som deltagit i de konflikter och operationer som Australien varit en del av genom åren. Översta våningen har en otroligt fin utsikt över staden, och på nedersta våningen finns ett gäng väldigt bra och välgjorda utställningar, både kring dåtid och nutid. Mycket intressant om man gillar historia, vilket man såklart gör. Plus för gratis inträde, och att det ligger precis vid huvudingången till Botanic Gardens.
Var: Birdwood Ave, längs St. Kilda Road. Finns flera tramstopp i närheten!
När: Öppet 10-17 dagligen. 
Tips: Missa inte balkongen, och utnyttja personalen som jobbar där med att ställa frågor och gå på guidade turer!3. Eureka Skydeck 88
Vad:
Ett observationsdäck på våning 88 i Eureka Tower, mitt i Southbank vid Yarra, som ger en möjlighet att se precis hela Melbourne ovanifrån. Kostar ungefär 20 dollar att åka upp till, men är väl värt pengarna eftersom man kan gå fritt 360° runt och får stanna hur länge man vill. 
Var: Riverside Quay, Southbank. Eureka Tower går dock inte att missa då det syns oavsett vart i staden man befinner sig.
När: 10-22 varje dag!
Tips: Åk upp strax innan solnedgången för att få utsikten i dagsljus, och stanna tills det blivit mörkt. Magiskt vackert när allting lyses upp!


4. Chapel Street
Vad: En lång gata i södra Melbourne vars huvuddel sträcker sig mellan tågstationerna South Yarra och Windsor. Den, samt alla sidogator och de som går parallellt, är proppade med extremt brunchvänliga caféer, barer, små unika butiker, vintage, lokala designerns, streetart, Kånken-väskor på ryggar och Vans på fötter. Älskar stället.
Var: Mellan Toorak Road och Princess Highway. Ta tåget till antingen South Yarra, Prahran eller Windsor.
När: Morgon, dag, kväll, beroende på vad man är ute efter. Alltid liv där!
Tips: Missa inte Chapel Street Bazar, Dakota 501, Prahran Market, Olga De Polga eller Handworks Papeie.5. NGV International (National Gallery of Victoria)
Vad: Australiens största, äldsta och mest välbesökta konstmuseum. Utifrån ser byggnaden ganska tråkig ut, men insidan är riktigt imponerande. Har en ständig samling av verk från hela världen, men är framförallt kännt för sina specialutställningar som ordnas från och till. Fram till april pågår "Triennial", ett projekt som ska återkomma vart tredje år, och handlar om att lyfta fram modern konst i alla dess former. Har varit där två gånger hittills och kan varmt rekommendera.
Var: 180 St Kilda Road.
När: 10-17 varje dag.
Tips: Ha minst två timmar till godo. Finns mycket fint.6. Sister of Soul

Vad: Helvegetarisk restaurang på slutet av Acland Street i St Kilda, som även erbjuder mängder av alternativ för personer som äter veganskt, inte tål gluten, laktos, ägg eller liknande. Serverar både frukost, lunch och middag och prick allting på menyn både ser och låter otroligt gott. Och så långt jag har smakat är det så i verkligheten också. En favorit!
Var: 73 Acland Street, St Kilda. Tram 96 och 16 stannar bara några meter ifrån.
När: Alla dagar, 7:30-sent. Är dock väldigt populärt och då de inte har bordsbokning kan man få stå i kö en stund ibland om man kommer runt sju på kvällen.
Tips: Deras laksa är grym. Och woken med udon-nudlar! Och missa för allt i världen inte deras varma choklad med hasselnöt och mandelmjölk till efterätt. 7. Laneways och arkader
Melbourne är kännt för sina gamla fina köpcentrum - arkader - och trånga, mysiga gränder - laneways - som går mellan de större gatorna. De mest kända ligger allihopa nära varandra mitt i centrum och är väl värda att besöka för att få rätt känsla av staden. Ett gäng kommer här!

• Royal Arcade: ligger mellan Bourke Street och Lt Collins Street, öppnade 1870 och är den äldsta arkaden i hela Australien. Så fin pampig inredning och många mysiga butiker. Rekommenderar ett besök i Chocamama (deras pretzels!), The Games Shop och Spellbox.

• Block Arcade: hittas mellan Lt Collins Street och Collins Street, rakt över gatan efter Royal Arcade. Också denna en sevärdhet i sig enbart för hur det ser ut inuti. Rymmer framförallt massor av designbutiker, men även Dafael Dolls & Bears, Haigh's Chocolate och Hopetoun Tearooms.

• Hardware Lane: sträcker sig mellan Bourke Street, Lonsdale och Lt Lonsdale Street, parallellt med Elizabeth Street. Består till 100% av mat och uteserveringar - italienska restauranger, moderna brunchställen, franska caféer, vin och en och annan turistfälla. Populärt och supermysigt en varm kväll, men det som gör upplevelsen är nog mer området och stämningen än smakerna i sig, även om det finns riktiga guldkorn också!

 
• Hozier Lane och AC/DC Lane: ingång från Flinders Street, parallellt med Swanston Street, strax ovanför Federation Square. Streetart och graffiti-gränder som ständigt förnyas och förändras med nya konstverk. Ta med kamera!

• Centre Place och Degraves Street: hittas mellan Collins Street, Flinders Steet och Flinders Lane. Framförallt restauranger som erbjuder hela världens mat och cafeér med överprisat kaffe, men också ett gäng små charmiga butiker. Väldigt mysigt och ofta mycket liv runt lunch och kvällstid, och värt att strosa igenom enbart för känslans skull.


8. Queen Victoria Market
Vad: Melbournes största marknad som funnits sedan 1878 i olika varianter. Består numera av en delikatessdel, en kötthall, en fiskhall, en mathall, två stora områden med frukt och grönt samt en enorm yta med olika marknadsstånd som erbjuder allt mellan himmel och jord. Väldigt populär att besöka bland både lokalbefolkning och turister, vilket gör att det är smockat av människor från morgon till kväll. Är dock väl värt att lägga ett par timmar på, trots folkmassorna. På onsdagkvällar görs även hela området om till en enorm mat- och designmarknad!
Var: Högst upp på Queen Street, precis innan Victoria Street. Nås enklast via Elizabeth Street om man kommer från shoppingkvarteren i centrum.
När: Dagsmarknad tisdag, torsdag, fredag, lördag och söndag med varierade öppettider - se här. Kvällsmarknad onsdag 17-22.
Tips: Några timmar innan stängningsdags börjar frukt- och grönthandlarna sälja ut allt de har kvar till löjligt billiga priser. Älskar att gå dit om söndagseftermiddagarna och köpa mango för en dollar och vattenmelon för femtio cent. Tips tips.

9. DFO & Spencer Outlet Centre
Vad: Två köpcentrum med enbart outlets - från Adidas, Nike och Vans till Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Billabong, Fila och Levi's. Plus alla vanliga australienska butiker, som Cotton On och Dotti. Bra ställen.
Var: 20 Convention Centre Place, Southwarf & 201 Spencer Street, Docklands.
När: 10-18 alla dagar utom fredagar, då 10-20.
Tips: Kollektionerna är ofta, inte helt förvånande, ett par säsonger gamla, men nya skor finns att fynda i mängder! Ofta har butikerna även deras nuvarande utbud tillgängligt lite billigare än i butikerna i stan.

10. Southbank och Southwarf
Vad och vart:
Området söder om Yarra, precis i utkanten av stadskärnan. Består av ett långt promenadsstråk längs floden som kryllar av mysiga restauranger, uppträdanden, pop up-marknader, butiker och barer vid, eller på, vattnet. Här ligger även Crown vilket är ett enormt komplex av lyxhotell, fine dining och ett casino som tar upp två hela kvarter, samt ett par museum, utställningscenter och konsertlokaler.
När: Dygnet runt. På morgonen i soluppgången är roddarna i full gång med sina pass på vattnet innan det blir för varmt, mitt på dagen är det mänsklig rusningstrafik när alla kontorsmänniskor är på jakt efter lunch och turisterna tar kort längs broarna, och om kvällarna är det allting någonting på gång.
Tips: Ponyfish Island för en kanna Pimm's på vattnet, Southgate för shopping och mat, Crown enbart för att det är roligt, att strosa i allmänhet för att det är mysigt, Arbory Afloat likaså. 400 Gradi sägs även ha några av världens bästa pizzor.11. Kaffekulturen
Vad: Melbourne kallas inte för Australiens, och ibland världens, främsta kaffestad av en slump, utan av en mängd anledningar. Jag har aldrig upplevt människor vara så nogranna med sitt kaffe som här, och konkurrensen är stenhård. Det är specialbeställningar hit och dit, magics, dubbla ristrettos, avokado-latte, cold-drip, konstverk i glasen, en triljard varianter på sammansättningar och ännu fler caféer och espressobarer. För en som är van vid svart filter och en skvätt mjölk var det extremt förvirrande att slängas in i den världen från början, men nu har jag också blivit en nörd och har hittat mina egna favoriter. Är det någonstans det är läge att utforska själv är det här.
Var: Överallt. Valfritt hål i väggen eller lyxigare servering. Det är bra överallt.
När: Från tidig morgon till fyra-fem på eftermiddagarna, för då stänger i princip allting som inte heter Starbucks, McDonalds eller 7-Eleven.
Tips: Cappuccino på mandelmjölk med lite honung i, samma sak fast is-varianter, flat white på sojamjölk, mocha på kokosmjölk eller en klassisk Magic, alltså en 3/4 flat white med dubbel ristretto-shot. Nom nom.
 
 
12. Spudbar
Vad: En australienisk takeaway-kedja som framförallt finns i centrala Melbourne och säljer bakad potatis. Och de gör det bra. Vanlig potatis eller sötpotatis, färdigkomponerad fyllning eller gör-det-själv-alternativ. Så gott. Plus billigt. Plus snabbt. Plus smidigt. Och gott. Hade kunnat äta deras mat varenda vecka utan problem.
Var: Emporium, på 398 Lt Bourke Street, någonstans i QV, 590 Chapel Street, 368 Brunswick Street och ett helt gäng andra platser.
När: Lunch eller tidig middag. De flesta restaurangerna stänger runt 18!
Tips: The Classic eller The Hawaiian, på sötpotatis. Så länge det ingår bacon, gräddfil, lite salladslök och vitlökssmör blir det garanterat bra. Majs är även otippat gott på.

 
13. St Kilda
Vad: En förort/stadsdel ungefär fem kilometer söder om CBD, som med tiden växt ihop med staden men ändå fortsatt behålla sin egna charm. Huvudgatorna heter Fitzroy Street, Barkly Street och Acland Street, och formar en triangel som ringar in hela området med havet längst ner. Här finns stranden, tusentals backpackers, uteserveringar, snabbmatställen, finare restauranger, The Esplanade, alla större butikskedjor, mindre unika affärer, Luna Park, Palais Theatre, strandpromenaden, piren, volleybollnät, flipflops och mängder av Happy Hours och flipflops. Är extremt populärt under sommaren, både bland turister, lokalinvånare, gamla, unga, kompisgäng och barnfamiljer.
Var: Tram 16, 3 eller 67 går alla till toppen av Fitzroy Street, och nummer 96 direkt till stranden. Går även att ta bussar alternativt tåg till Balaclava!
När: Visar sig helt klart från sin bästa sida en varm och solig sommardag eller fin sommarkväll.
Tips: Ät på Matcha Mylkbar, Sister of Soul eller Rococo. Ha picknick på gräset ovanför strandpromenaden. Bada. Titta på solnedgången. Gå ut på piren och se när pingvinerna simmar in för natten. Strosa längs Acland Street. Gå på söndagsmarknaden.

 
14. Fourth Chapter
Vad:
Mysigt undangömt frukost/brunch/lunch-ställe i ett bostadsområde i Prahran, med superfräsch inredning och en grym meny. De har magiska bowls, pannkakornas pannkakor, alla klassiska brunch-rätter, matigare luncher och en väldigt inbjudande display med bakverk, både vanliga och alternativa. Köpte en Raw Snickers första gången jag åt där och blev så himla besviken då den var slutsåld vid mitt andra besök. 
Var: 385 High Street, Prahran. Tram 6 går i stort sätt fram till dörren, tågstationerna Windsor och Prahran ligger en kvarts promenad bort.
När: 7-16 på vardagar, 8-16 på helger. Är dock väldigt populärt så för att undvika att behöva vänta på bord kan det vara smart att vara där innan halv tio, eller efter elva.
Tips: Rekommenderar deras acaibowl så det helt klart är den bästa jag testat under mina månader här. Bara detaljen att de lägger granola i botten på skålen och på toppen av allt annat ger så många pluspoäng i min värld. Plus jordnötssmör då, såklart. Alla rätt helt enkelt. Victoria Gardens, den lilla parken precis bredvid, är också värd ett snabbt besök när man ändå är där.
 

15. Fitzroy/Brunswick
Vad: Två olika stadsdelar i nordöstra Melbourne som båda är kantade av mat från hela världen, välsorterade vintagebutiker, mindre välsorterade, men fortfarande himla mysiga OP-shops, små antikvariat, konstgallerier, specialaffärer, street-art, pubar och alternativ kultur. Brunswick huvudgata, Sydney Road, kallas ofta för "home of the hipster", och motsvarande centrum i Fitzroy, Brunswick Street, klassar helt klart in under den benämningen också. Lite likt Chapel Street men över ett betydligt större område.
Var: Ungefär fem kilometer norr (Brunswick) och två kilometer nordöst (Fitzroy) om CBD. 
När: Beror helt på vad man är ute efter, men oavsett vad är det liv på båda platserna från tidig morgon till sen kväll, och ännu mer under helgerna. Drick kaffe och ät avokadomacka på en uteservering, låt någon annans övergivna kläder bli dina, gå ut och dansa eller strosa i eftermiddagssolen.
Tips: I Brunswick - besök Savers, Melbourne Vintage, The Source och Brunswick Bound. I Fitzroy - sväng förbi Vegie Bar, American Vintage och Naked in The Sky.

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0