10 favoriter från Nya Zeeland.


Nya Zeeland är utan tvekan en av de mest intressanta, roliga, häftiga och galna platserna jag har varit på i världen. Det finns så otroligt mycket att se, att göra, att uppleva och upptäcka och jag vill tillbaka, definitivt. Varenda dag bjöd på någonting nytt, varenda gång vi svängde runt ett hörn fanns ett pirr i magen för vad som väntade framöver och trots att vi spenderade många timmar tuffandes runt i en buss blev man aldrig uttråkad, då ingen sträcka var den andra lik. Likaså med de ställen vi stannade lite längre på. Listan över vad som är värt att se kan göra evighetslång, men några av de sakerna vi gjorde och platserna vi besökte som jag fastnade lite extra  för kommer här.

 
1. Queenstown
Vad: En väldigt liten, men underbar stad långt ner på södra ön. Ligger precis på kanten av Lake Wakatipu och är omringad av bergstoppar på alla håll. Helt klart min favorit av alla de vi besökte i landet, trots regn och kyla! Det är verkligen inte stort, men ligger så otroligt fint och är så himla mysigt med sjön och miljön runtomkring. Älskade blandningen av små gågator med uteserveringar och värmelampor, utbudet av olika aktiviteter, friluftslivet runt hörnet, alla diverse hostel, pubar och mixen av unga backpackers och hurtiga lokala invånare. Känt för skidåkning, nattliv, äventyr och bungyjump. Det bästa av det mesta, helt enkelt. Skulle jag bo någonstans i Nya Zeeland hade det nog varit där, trivdes himla bra och hade ett par toppendagar.
Var: 45°01'52"S 168°39'45"Ö
När: Populärast under vintern (alltså juni-augusti) då skidsäsongen är som störst, men är minst lika bra under sommaren, speciellt om man gillar extremsporter och naturliv. Året runt helt enkelt. 
Tips: Massvis! Lista på mina favoritsaker i stada följer nedan;

• Köp en (eller tre eller femton) kakor på CookieTime. Orginalet var godast.
• Spela minigolf på utomhusbanan.
• Vandra, eller ta gondolen upp till Skyline-komplexet och spendera ett par timmar där med att titta på utsikten, åka luges, hoppa bungyjump, åka zipline, hyra mountainbike-cyklar eller fika!
• Snöra på vandringsskorna och bestig Ben Lomond.
• Provsmaka världens bästa fudge på The Remarable Sweet Shop. Passionsfrukt eller Russian Caramel blev mina svagheter.
• Strosa runt i Queenstown Gardens och spela frisbeegolf.
• Häng på en pub eller uteservering med livemusik nere vid vattnet.
• Passa på att göra allt det där man vill men kanske egentligen inte vågar: riverrafting, bungyjump, skärmsegling, ziplining, fallskärmshopp, enorma gungor. Allt finns där.
• Ät hamburgare på Fergburger. Det är hajpat, men klart värt hajpen. Nom nom.
• Gå på spökhuset. Det var.. intensivt.
• Bestig Ben Lomond.2. Waitomo Glowworm Caves
Vad:
Ett stort grottsystem under marken som blivit världskänt för sin kalksten och lysmaskarna som lever inuti det. Uppenbarligen är förutsättningarna med mörker, fuktighet och klimat helt perfekt för de små djuren, och det är en av få platser i världen då man som besökare kan uppleva dem på nära håll. Antingen kan man vandra ovan jord och spana ner i grottan genom utsiktsplatser ovanifrån, eller gör man som vi och utforskar dem från floden som rinner genom hela systemet, så kallat Blackwater Rafting. Man klättrar genom trånga hål, flyter fram med strömmen och hoppar ner för små vattenfall med sina "floatingtubes" i mörkret, och det var utan tvekan en utav de häftigaste upplevelserna i mitt liv. Speciellt när vi gled genom en stor öppning, det helt plötsligt blev tyst och det var lysmaskar precis överallt omkring oss.
Var: Precis utanför den lilla byn Waitomo på Nordön, ganska långt upp i väst.
När: Som jag förstår det är det öppet året runt. Man kan åka dit och se delar av grottorna utan guide, men jag rekommenderar verkligen att boka en ordentlig tour i förväg. Vi gjorde vår med The Legendary Black Water Rafting Co" och de var toppen.
Tips: Be om att få en extra tröja till överkroppen. Förträng att det är isande kallt. Fokusera på hur magiskt vackert det är istället.3. Gå och titta på rugby
Vad: Rugby är den tveklöst största sporten i Nya Zeeland och deras landslag är rankat som världens bästa, vilket gör att det är otroligt inflytelserikt. Alla större städer har sina egna lag och arenor, varenda unge har spelat det i skolan och att inte ha sett en match i verkligheten får en kiwi att titta lite halvsurt på en. Att inte förstå reglerna är dock helt okej, för det gör inte alltid dem som följer ligorna regelbundet heller!
Var, och när: Vi köpte biljetter en fredagkväll då vi befann oss i Wellington, till en match mellan The Hurricanes och Sunwolves, ett japanskt lag. Var inte förutspått att bli århundradets derby direkt, och det blev det inte heller, men det var roligt att ha fått se ändå. Om man inte är så insatt är inte lagen eller arenan det viktiga, utan upplevelsen.
Tips: Jag googlade alla grundläggande regler och hade tillgängligt i mobilen under matchen för att kunna hänga med. Rekommenderar antingen det, eller att gå med någon som kan förklara allt för en ty det kommer behövas ty rugby är ett väldigt oklart spel.
 
 


4. Taupo
Vad: En liten stad med drygt 20 000 invånare belägen på nordön vid Great Lake Taupo, landets största sjö. Om Queenstown anses vara äventyrsplatsen numero uno på södra ön, är detta motsvarigheten i norr. Utbudet är långt ifrån lika omfattande, men det erbjuds ändå en hel del - bungyjump, parasailing, riverrafting, jetbåtar, segling, kanotuthyrning, mountainbike-leder och fallskärmshopp. Och priserna är betydligt billigare än längre ner. Utöver det är Taupo även känt för sina naturligt varma källor, den fina naturen runtomkring, möjlighet till friluftsliv och vandring, skidåkning om vintern, fiske, bra hostel och det enda McDonalds i världen med ett flygplan som del av interiören.
Var: Mitt på nordön, vilket gör det till ett perfekt stopp oavsett om man ska uppåt eller neråt.
När: Skulle personligen rekommendera vår, sommar eller höst här, om man inte är sugen på snösporter såklart.
Tips: Besök Spa Park och bada i det naturligt varma vattnet, det var helt klart en av de häftigaste upplevelserna i mitt liv. Vandra längs Waikatofloden upp till Huka Falls. Bo på Tiki Lodge för ett billigt och lite lugnare hostel. Och om vädret tillåter, lägg definitivt en dag på Tongorino Crossing, punkt nummer 6 lite längre ner!
 
 
5. Hoppa bungyjump
Vad: Galen grej att göra i landet som det uppfanns. Du slänger dig ut från en bro, en klippa eller annan hög platform ett antal meter upp i luften, enbart fastsatt i en sele alternativt vid vaderna. Fall fritt i ett par sekunder, och studsa sedan upp ner några gånger innan du antingen halas ner och plockas av bungyn vid botten av hoppet, eller viras upp till startpunkten igen. Det mest adrenalinfyllda och knäppaste jag någonsin gjort. Ångrar dock ingenting.
Var: Finns ett par olika runtom öarna; lista här! Vi körde på tänket "ska vi göra det så ska vi göra det ordentligt" och bokade in oss på The Nevis, vilket är det högsta tillgängliga där. Rekommenderar starkt!
När: När som helst, men boka i god tid och ät inte en maffig hamburgertallrik precis innan. Just saying.
Tips: Titta inte ner om du inte måste. Andas. Blunda. Skrik. Njut. Det är snart över.


 
6. Tongorino Alpine Crossing
Vad: "The Tongorino Crossing" kallas ofta för en av Nya Zeelands tveklöst bästa dagsturer, och är helt enkelt en nästan två mil lång vandringsled genom helt galen natur. Hela området och parken man rör sig igenom är vulkanlandskap, och därmed passerar man allt från enorma kratrar och stelnad lava, till neonfärgade sjöar och maffiga utsikter. Man går även en sträcka längs foten till Mount Ngauruhoe, mer känt som Mount Doom ur Sagan Om Ringen och avslutar med ett par kilometer i tät skog. Det kan vara en rätt tuff utmaning för kroppen om en inte är van, men har man lite viljestyrka och en positiv inställning är det värt det alla dagar i veckan. Sjukt häftig upplevelse!
Var:
Tongorino National Park, ungefär 90 minuters körning från Taupo. Finns ett helt gäng med olika företag som organiserar bussresor för både avlämning vid starten och upphämtning vid slutet ett par timmar senare!
När: Här är vädret helt avgörande för om det är möjligt att göra vandringen eller inte, beroende på dagens förhållanden. Är de inte bra nog ställs alla bussturer in. Rekommenderar därför att ha ett par dagar till godo och vara flexibel med när man vill ge sig på turen, ifall det exempelvis skulle blåsa eller regna för mycket datumet man ursprungligen bokat.
Tips: Ha på dig mössa, halsduk och vantar under de första timmarna - det är kallt! Se till att ha kameran laddad, ta dig tid för att stanna och ta in, stressa inte och ladda upp med massor av snacks i ryggsäcken.
 

7. Hoppa fallskärm
Vad: Sätt dig i ett flygplan, spänn ihop dig med en helt främmande person, lita på denne med ditt liv och hoppa sedan ur planet tillsammans ett par kilometer högre upp senare. Skrik, njut, älska det. Adrenalinkicken är något alldeles extra. 
Var: Finns möjlighet att boka på alla möjliga platser; i Taupo, Queenstown, Abel Tasman, Bay of Fires, Wanaka, Fox Glacier och Franz Joseph, bland annat. Jag gjorde mitt i det näst sistnämda.
När: Vädret måste vara tillåtande för att hoppet ska genomföras, så var beredd på att evenetuellt få omboka hoppet ett par gånger innan det blir av. Eller ha tur och få sol till första försöket, som jag fick.
Tips: Om du ändå har tänkt att du vill hoppa men fegar ur och resonerar att "man kan hoppa överallt i hela världen så jag kan lika gärna göra det hemma", tänk om. Priset du betalar jämfört med utsikten och miljön du hoppar i på NZ är svårslagen. 
 

8. Besök Tamaki Maori Village
Vad:
En av de bästa upplevelserna under hela resan som jag är så glad för att jag valde att ta del av. En kvarts bilkörning utanför Rotorua har man byggt upp en traditionell Maori-by, till vilken besökare bjuds in för att få se och lära sig om hur landets ursprungsbefolkning levde förr i tiden. Under en kväll får man vara med på hur olika stammar välkomnade varandra, se cermonier, äta middag, delta i aktiviteter och helt enkelt bara lyssna och ta in. Om man ville fanns även alternativet att spendera natten där för att få hela dygnet komplett, vilket jag och mina vänner gjorde. Vi grillade marschmellows, badade badtunna och pratade. I och med att Maori-kulturen fortfarande lever kvar och till stor del är närvarande i dagens Nya Zealand var det så intressant och roligt att få möjligheten att verkligen kunna ställa frågor och förstå sambanden mellan då och nu. 
Var:
Tamaki Maori Village utanför Rotorua, långt upp på Nordön.
När:
När som helst, men boka i tid då det är ett populärt besöksmål!
Tips:
Sov över om du har möjlighet, då man hinner vara med på så mycket mer än om man bara kommer över dagen. Och ät mycket av middagsbuffén, det är svingott.
 
 
9. Hot Water Beach & Cathedral Cove/The Coromandel
Vad: The Coromandel, eller Coromandelhalvön som det heter på svenska, är en halvö uppe i norr, känt för att vara ett extremt populärt område för lokala Kiwis att spendera sin semester på, ha sommarhus i och åka till för att slappna av, och är väl egentligen ganska likt den svenska västkusten på det sättet. Vår guide beskrev det som en blandning av grillkvällar, solnedgångar och friluftslivsparadiset. Finns massvis av vackra stränder, kuststräckor, enorma öppna fält, höga kullar och djupa dalar. Ute-på-landet-fast-vid-havet-känsla, men NZ-versionen av det. Att ta sig dit med bussen tog en evighet ner för alla slingrande små grusvägar, men var så otroligt, otroligt vackert. Det som framförallt lockar besökare dit är dock Hot Water Beach, där varmvattenströmmar under marken gör att man kan gräva sig en egen liten naturlig jacuzzi mitt på stranden under speciella tider på dygnet, samt Cathedral Cove.
Var: Rakt österut 90 minuter från Auckland, på nordön.
När: Under högsäsong är det proppat med turister, vilket inte alltid är så roligt men samtidigt också gör att det finns massor av aktiviteter, utflykter och event att ta del av. Under höst, vår och vinter är det inte lika trångt, men därmed inte heller speciellt livligt utan ärligt talat, ganska dött. Vi var där under hösten och behövde inte direkt stå i meterlånga köer till toaletterna och köket på campingen vi bodde på, om man säger så. Beror helt på vad man är ute efter.
Tips: Kom sent till HWB, när de som varit där flera timmar innan tröttnat på att bada, och ta helt enkelt över en av deras små pooler. Slipp gräva själv, helt enkelt. Ytterst smidigt. Kan även rekommendera att ha sin kompis pojkvän med sig och låta honom finslipa kanterna där sanden rasat ner, hihi. Se även detta klipp innan du besöker Cathedral Cove!
 
 
10. Hobbiton
Vad: Inspelningsplatsen för samtliga scener i Sagen om Ringen- och Hobbit-filmerna, som utspelar sig i Fylke/The Shire. Efter att teamet blivit färdiga där 2012 beslutade producenterna tillsammans med ägarna av fårfarmen, som området egentligen var, sig för att istället för att riva den uppbyggda byn, låta hela alltet stå kvar och omvandla det till en turistattraktion för allmänheten att besöka. Man får gå en guidad tur, veta bakrundsinformation och roliga berättelser bakom kulisserna, besöka puben och helt enkelt upptäcka den där världen man tidigare bara sett på en skärm, på riktigt. Sån häftig upplevelse!
Var: Utanför Matamata, ungefär 45 minuters bilkörning från Rotorua.
När: Kvittar!
Tips: Även om det säkert är roligt att åka dit utan att ha sett filmerna innan (och ungefär 40% som varit där inte har detta), gör det besöket så mycket mer värt när man faktiskt kan känna igen vissa detaljer och platser från olika klipp. Hela Nya Zeeland blir i stort sett ännu mer intressant då, eftersom de spelat in lite överallt i landet och ens busschafföur plötsligt kunde tvärstanna mitt i ingenstans, peka på ett berg och berätta vilken strid som utspelades just där.
 


Övriga häftiga platser, värda ett besök:
✲ Franz Joseph Glacier. En liten, liten mysig by mellan massor av berg, med en stor glaciär bredvid sig, möjlig att flyga upp till om förhållanderna är rätt. Vi hade världens tur, fick strålande sol och klarblå himmel, och kunde därför bocka av att vandra mellan flera meter höga isblock i t-shirt och snöskor från mitt livs Bucketlist.

✲ Nelson. Sov bara där en natt och hann knappt se staden mer än för några timmar, men gillade den starkt! Vi bodde på ett riktigt bra hostel - Paradiso, och klättrade upp till "The Center of New Zeeland". Ska även vara staden med flest garanterade soltimmar i hela landet. Önskar vi kunde hängt där mer!

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0