2016-listan: London, Bali, jobb och lite till.

 
Sammanfatta 2016 i tio ord?
Omvälvande, flygresor, upplevelser, distansförhållanden, London, Bali, trötthet, nya vänner, egentid och utveckling!

Gjorde du någonting 2016 som du aldrig gjort förut?
Massvis. Jag surfade, flyttade hemifrån (och utomlands), lärde mig köra vänstertrafik, bodde i London med allt vad det innebar, volontärarbetade i en by på Bali, sprang Color Run, flög ensam över halva jorden x2, kompisdejtade helt främmande människor, tatuerade mig, åkte nattbuss, besteg en aktiv vulkan i soluppgången, bodde fem minuter bort från oändliga risfält och var på Rooftop Cinema. Vilka länder besökte du?
Sverige, England, Skottland och Indonesien (Bali och Lombok!). Och så några timmar i Singapore, Holland och Danmark i väntan på nästa avgång!

Vad skrev du oftast för mobilanteckningar?
Bara ett otaligt gäng listor för att försöka organisera mitt liv. Platser jag ville se i diverse städer och länder, maträtter att laga, dagsscheman för när vilket barn skulle hämtas var eller vad som skulle hinnas med en ledig helg, packningslistor, arbetsscheman, vem som var skyldig vem vad, inköpslistor eller enkla att-göra-punkter. Kontrollbehov och så vidare.Vad saknade du mest under året?
Min familj, i och med att jag var ifrån dem åtta av tolv månader. Ett självvalt beslut, absolut, men fortfarade jobbigt. Jag grät när mamma och Jonathan kom och hälsade på mig i Molesey i februari, när pappa kom i juli, när jag kom hem till Sverige, när jag skulle flyga iväg igen samt på flygplatsen när jag kom tillbaka i slutet av november. Finns ingenting som slår att krama om sina föräldrar och syskon när man varit borta länge. Och David också såklart,  men det är uppenbart. Och den svenska hösten!

Vilket datum från 2016 kommer du alltid att minnas?
Har inget direkt datum som poppar upp i huvudet direkt, just kanske för att hela året i stort sätt har varit en enda lång slinga av upplevelser och intryck jag fortfarande inte lyckas smälta helt.

Vad gjorde dig ledsen?
Press och stress över att inte räcka till hur mycket man än försökte. Och att läsa kvällstidningarna under rasten på jobbet då de skriver om allt hemskt som händer ute i världen.


Nämn några bra dagar?
När vi var i Brighton i juni, när David kom och hälsade på mig, midsommarafton och midsommardagen, hela resan till Edinburgh, sista lektionen med eleverna i Pejeng Kaja, när jag var i Helsingborg med Ellen en helg, när jag och Franzisca åkte till Tegenungan Waterfall, när vi var ett gäng som klättrade i Hidden Canyon.
 


Bästa som du läst, sett eller hört?
→ The Notebook (Nicholas Sparks), Sista brevet från din älskade (Jojo Moyes), Det är något som inte stämmer (Martina Haag). Sen generellt har jag börjat läsa i stort sätt allt som går att hitta på engelska, och skillnaden i språket är enorm. Översättningar blir aldrig lika bra som orginalen.
→ Skam! Och alldeles för många youtube-klipp.
→ Flora & Fridas podcast, P3 Dokumentär om Utöya, Ronden och konserten med Tyler Hilton & Kate Voegele jag och Madde var på i maj.

Vad har du lärt dig?
Att jag verkligen inte tycker om sushi och aldrig kommer göra det, hur man använder tvättmaskin respektive torktumlare, att åka kollektivtrafik, presentera mig på bahasa, hur man gör en perfekt korv stroganoff och hur man prutar på allra bästa sätt.Vilket var ditt bästa inköp?
Min beiga kappa jag spontanfyndade när jag var hemma över påsk och sedan levde i resten av sommarhalvåret, mina Lee-jeans, en brun jacka från Rough Trade. Och alla resor såklart!

Nämn fem låtar som alltid kommer påminna dig om 2016?
Water Under The Bridge - Sweet Babe May, Better Love - Hozier, Din tid kommer - Håkan Hellström/Otto Knows, Fields of Gold - Sting, I Need You Tonight - James Morrison.

Vad du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Är 99% säker på att mitt humör har svängt fram och tillbaka betydligt mer i år än förut, men generellt hoppas jag såklart att jag varit gladare!


Vad gjorde du alla de där stunderna när du inte gjorde något speciellt?
Hängde på mitt rum framför en datorskärm, var utomhus och gick omkring, umgicks med David eller stod i köket och lagade mat. Förberedde matlådor. Försökte blogga. Duschade. Eller sov. Att göra ingenting speciellt har nog varit en av mina favoritsysslor i år, när jag väl hunnit med det bland alla jobbpass och upptåg.Har du lärt känna några nya människor?
Galet många, vilket varit så roligt! Älskar att prata med nya människor. De som jag kommit allra närmast har dock varit Amanda, Madeleine, Linn, Flavia, Emma, Franziska och Hannah, men det finns så många fler namn utöver det som också hade kunnat vara med.

Den maträtt du åt mest under 2016?
Ägg i alla dess former, havregrynsgröt med jordnötssmör och banan, pannkakor med bacon och lönnsirap, stekta nudlar, vitlöksstekt kyckling med olika tillbehör, väldans massa toast, yoghurt och nu de sista dagarna - köttbullar med rödbetssallad.


Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Vaknade upp bredvid David ganska sent, åt frukost med honom + familjen och gick sedan ut på långpromenad i snöfallet. Senare under kvällen kom släkten hit för att fira mig, precis som under alla år. Dagen efteråt hade jag bjuit hem alla mina bästa vänner för 20-årsmiddag/hejdå-fest med tapas, mina favoritspel, brevskrivning och daimkladdkaka till efterätt.


Vad fick dig att må bra?
Dagliga samtal med nära och kära när man har en stadsdel, ett hav eller en världsdel emellan sig. Och min och Franzi's underbara femma!

Finns det något du saknade 2016 som du vill ha 2017?
Ledighet, fast på hemmaplan. Vet ju redan nu att jag skulle bli uttråkad på fem sekunder men också att jag behöver det. Är ständigt trött och har ingen äkta inspiration längre. Och så vill jag spontanfika och gå hundrastarpromenader och baka bullar och mysa med kompisar betydligt mera!


Din största utseendemässiga förändring?
Hon som tidigare levde i vanliga stuprörsjeans kan numera räkna antalet gånger hon haft på sig det de senaste 365 dagarna på fingrarna. Övergav av någon anledning det i samband med årsskiftet. Upptäckte kjol och klänning och kappor och rosetter i håret istället.

Vad är du mest stolt över?
Att jag vågade ta steget och flytta hemifrån, men också beslutet att komma tillbaka när det inte längre kändes toppenbra. Att jag gick tillbaka till medicinering och samtal när psyket inte höll ihop som jag hade önskat. Att jag bokade ännu en resa och drog iväg. Att jag varit öppen och positivt inställd till det mesta jag mött.

Vad har du för planer för 2017?
Fortsätta jobba, tågluffa, börja plugga och flytta ifrån Värnamo!

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0