En liten vinterlista.

Imorgon är det den första december, om någon möjligt har kunnat undgå det, vilket betyder att en av mina absoluta favoritperioder av året snart inleds. Äntligen. Hela jag kommer att osa julkalender, pepparkakor, adventsljusstakar, myskläder, snölängtan och allmän lycka i veckor framåt. Wunderfult. Hur firar vi det bättre än med en liten mysig vinterlista?

Store Mosse på Annandagens morgon förra året.

1. Vad är det bästa med vintern?
När snön faller och hela världen blir ljus efter att ha varit grå och mörk i månader, att komma in i värmen igen efter en lång promenad i kylan, när man kan åka pulka och bli barn på nytt och att det är jul, nyår och födelsedag inom loppet av en vecka. Och så kan man ha på sig hur mycket varma gosiga kläder som helst. Och dricka litervis med te.

2. Vad kommer du äta i vinter?
Clementiner och apelsiner äter jag redan minst fyra dagligen och det lär jag antagligen fortsätta med, sedan tänker jag mig gröt med lingonsylt till frukost, hemmagjorda köttbullar med rödbetssallad och julgodis, såklart. Plus något festligt omkring årsskiftet såklart!

3. Vad kommer du dricka i vinter?
Allting som är varmt och gott ungefär; kryddiga te'er, glögg med hackade mandlar och russin, chailatte och inte att glömma - varm choklad. Med grädde plus en bra bok är det väldigt, väldigt svårslaget. Sedan är ju ett eller två glas julmust obligatoriskt med.

4. Hur kommer du fira jul?
Först och främst ska jag jobba ett par timmar på julafton vilket ärligt talat ska bli riktigt roligt. Ser till och med fram emot det! Därefter är mammas sida av släkten hemma hos oss den dagen och det lär bli traditionellt med Kalle Anka, julrimmande och risgrynsgröt framåt kvällen. Någon dag efter firar vi med pappas sida! 

Julafton för två år sedan.

5. Vilka är dina bästa julpysseltips?
Just julpyssel är väl inte min starkaste gren rent spontant, men däremot älskar jag att knåpa ihop lite personligare julklappar att ge till mina nära och kära istället för att köpa ännu en hudkräm, och det är ett starkt tips från mig! Det blir unikt, roligt och förhoppningsvis, uppskattat eftersom man lagt ner tid på personen. Plus att man slipper man flyga runt på stan. Årets planer kan jag ju av uppenbara anledningar inte tipsa om eftersom många av mottagarna läser vad jag skriver och det vore lite tråkigt, men sådant jag tidigare gett bort är exempelvis glasburkar med varierande innehåll (lappar med anledningar varför en är ens bästa vän, eller kanske en spa-in-a-jar/cookie-in-a-jar?), utskrivna fotografier, presentkort på middagar med mig och fotoböcker som jag själv klippt och klistrat ihop. Googla "DIY christmas gifts" vettja. 

6. Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan?
Krigade mig igenom tredje året på gymnasiet, tittade på alla Vänner-avsnitt första rundan (är inne på tredje varvet nu), fick hem min studentklänning, jobbade på Max all min lediga tid och allmänt njöt av livet. Det var inte sådär överdrivet speciellt egentligen, men ändå fint.

7. Vad kommer du lyssna på i vinter?
Ingenting annat än julmusik är okej fram till den tjugofjärde, därefter det jag känner för i stunden. Får jag någon av skivorna jag önskat mig i julklapp brukar de gå på repeat i bilen.

Pepparkaksburken.

8. Vad läser du?
Samma som vanligt. Receptböcker, bloggar i mängd och parti och så lättläst romantisk och rolig Chic-lit när jag behöver varva ner. Planerar dock att plöja igenom sista delen i Millenium-serien snart eftersom jag skjutit upp det sedan förra vintern och sedan lockar även Harry Potter-serien på engelska!

9. Vad tittar du på?
Jul med Ernst när det väl börjar, julkalendern på SVT (i år kan den inte bli annat än bra med Lotta och Erik<3), den förhoppningsvis fallande snön utanför fönstret, The Holiday precis som varje år vid denna tiden och Nyhetsmorgon nästan varje morgon.  

10. Vad var bäst med hösten?
Färgerna, att det har varit milt och fint väder så pass länge, att jag lagat jättemycket mat och tycker det är svinroligt, Gavin DeGraw och vardagen i allmänhet. Trivs nästan alltid oerhört bra på mitt jobb, har rutiner jag tycker om och att jag lyssnar på mig själv eftersom jag vet vad jag mår bra av och inte.

11. Vad har du för vinterplaner?
Det som styr mitt liv allra mest just nu är faktumet att jag flyttar både hemifrån och utomlands strax efter nyår, till ett helt nytt sammanhang. Fokuset fram tills dess är därför mest att krama ur så mycket som möjligt ur veckorna genom att hänga extra mycket med familjen, boka in många fikor/myskvällar/frukostdejter med vännerna, pussa massvis på David och jobba lite då och då med. Hoppas även på att få åka lite skidor någon dag, gosa med kusinerna, ha snöbollskrig, gå på Store Mosse och köpa en riktigt ful, blinkade jultröja att bo i fram till jul. Sedan kommer det bli väldigt väldigt väldigt mycket pepp och fixande inför det som komma skall, men mer om det inom kort!

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0