Recept: Kikärtsgryta med kokosmjölk & jordnötssmör.

Receptdags! Den här grytan kokade jag ihop häromkvällen och slutresultatet är en blandning av alla möjliga olika recept anpassade efter vad jag hade för ingredienser att tillgå, vad jag själv tycker om och väldigt mycket känsla i stunden. Det är en sådan gryta som är perfekt att göra storkok av, lägga upp i matlådor och frysa in om man inte känner för att klämma åtta portioner på en och samma gång. Rekommenderar en stor, stor kastrull eller gryta för tillagningen och att inte vara alltför låst vid vad man ska och inte ska ha i. Utgå bara från basen med kokosmjölk, curry, kikärtor och krossade tomater, och testa dig sedan fram. Vågar du inte det kan du självklart följa min variant till punkt och pricka, för gott, det blev det. Smaklig spis!



KIKÄRTSGRYTA MED KOKOSMJÖLK, JORDNÖTSSMÖR & FRUKT
6-8 portioner, beroende på hur hungrig personen som ska äta är

2 burkar/800 ml kokosmjölk 
1 förpackning/400 gr krossade tomater
2 gula lökar
1 röd paprika
2-3 vitlöksklyftor
4 förpackningar/8-10 dl färdigkoktakokta kikärtor
Minst en halv deciliter jordnötssmör
1 paket frusen mango
2 bananer
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk chilipulver
3 msk curry
Salt
Peppar
Olja att steka i 
Ris till servering

Valfria tillbehör som förgyller rätten men inte är tvunget att ha
Hackade saltade jordnötter
Kokosflingor
Färsk skivad banan
Liten klick creme fraiche

GÖR SÅ HÄR
1. Hacka lök och vitlök i små bitar och fräs i olja tillsammans med chili och curry tills det luktar gott i hela köket. Tillsätt hackad paprika och låt gotta ihop sig med det andra i någon minut.

2. Sänk värmen och tillsätt kokosmjölk, krossade tomater och smulad buljongtärning. Vispa ihop jordnötssmöret med lite, lite vatten för att det ska bli lättare att sedan blanda ut i grytan och tillsätt det också. Rör runt ordentligt och låt småkoka i drygt 10 minuter.

3. Låt kikärtornas spad rinna av och häll sedan i dessa i såsen tillsammans med mangon och bananerna, skivade i mindre bitar. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer curry och chili om det behövs. Sambal oelek förstör inte heller någonting.

4. Servera med nykokt basmatiris, grönsaker i roliga färger för ögats och magens skull, lite hackade jordnötter, kokosflingor, ytterligare mer skivad banan och eventuellt en liten klick creme fraiche om en gillar det.


Vinterland, domkyrkan och fredagen.

 
Hej på er! Hoppas läget är bra och att ni mår likadant. Jag är betydligt piggare än sist, och på väldigt bra humör rent generellt. Visserligen har det varit jobb hela veckan och jag har varit själv här hemma då David åkte ner till Småland i onsdags, men vädret är fantastiskt, det som kändes som den-eviga-snöstormen har upphört och istället har staden blivit en magisk vit vintervärld helt underbar att vakna upp till. Och den här fredagen har varit så rolig och jag har hunnit med massor av saker, såväl mindre-roliga-men-sköna-att-ha-gjorda, som enbart roliga. Igår utforskade jag närmsta stormarknad och släpade hem allt från städprylar till potatis och förvaringsburkar på bussen, så det senaste dygnet har det lagats säkert femton blandade matlådor inför kommande veckor, skett en grovrengöring av hela lägenheten, tvättats maskin efter maskin och hängts lakan och strumpor över varenda ledig kant. Dessutom kom våra nya möbler till vardagsrummet med leverans i eftermiddags, och så har jag varit på välkomstmässa på Universitetet och fått all information om skolstarten en kan tänkas önska sig. Allt under en strålande sol. Uppsala är verkligen, verkligen vackert. 

 
Tråkiga mobilbilder som inte alls speglar verkligheten, men blir lika imponerad varje gång jag passerar domkyrkan på nära håll när jag cyklar genom stan, förbi ån, genom alla gulliga gränder. Längtar verkligen efter vår och sommar här på alla plan, men det kommer ju med tiden. Innan dess väntar så mycket annat kul att se framemot; exempelvis yoga och middagsdejt med en gammal kompis jag lärde känna på Bali imorgon. Hörs då, puss!

Måndagkväll, uppdatering, och sånt.

Hej på er! Det är en väldigt, väldigt trött person som sitter bakom andra sidan skärmen. Faktumet att det är en kolsvart, kall och snöig måndagkväll i januari, strax efter halv åtta i en tom och tyst lägenhet, borde kanske egentligen vara anledning nog - men jag har dessutom varit uppe sedan kvart i fem imorse, hävt upp apelsinlådor och vitkålshuvuden i nio timmar, trängts på gymmet med en miljard andra människor plus bockat av tre ärenden på stan utöver det. Har haft helt okej med energi under dagen, allt har gått väldigt bra och jag har inte kännt mig alltför seg, men i samma sekund jag satte mig vid bordet för att äta middag för en timma sedan slog det över totalt och hjärnan ställde in på nattläge. Hade jag lagt mig i sängen eller på soffan nu hade jag utan tvekan somnat på två sekunder, men David ringde nyss och sa att han var påväg hem från sin tenta och som den fantastiska flickvän (och numera även sambo!) jag ämnar att vara känns det snällt att kanske vara vaken länge nog för att släppa in honom genom dörren. Tänker chokladpudding, chaite och bok fram tills dess!
 
Extremt gammalt men gulligt foto på oss, här hade vi varit tillsammans i tre månader.

I övrigt har jag börjat inse att jag faktiskt är här för att stanna och Uppsala känns mer och mer hemma för varje dag. Har böcker uppradade i bokhyllan, eget schampoo i duschen och köper hem mjölk varannan dag så att det ska finnas i kylen. Tittar inte längre konstant i appen för att se när bussarna ska gå och vänjer mig sakta men säkert vid dialekten. Om en vecka börjar skolan, alla böcker jag behöver är beställda och schemat för inspark och den första terminen är ute. Hur konstigt och nervöst det än känns att börja läsa, återvända till att ha en klass (och klasskompisar!) och lägga allt fokus på att konkret lära mig saker igen, så är jag väldigt peppad. På universitet, på livet, på det mesta faktiskt. Mest av allt på att få gå och lägga mig ikväll, hehe.

Nu hör jag dock hissen röra sig utanför, så han lär vara utanför alldeles strax. Ha en underbar vecka hörrni, puss!

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0