Recept: Råa chokladbollar med dadlar och kokos.

 
För tre veckor sedan när jag var hemma hos Johanna en eftermiddag hade hon tagit på sig uppdraget att stå för fikat efter maten, och det var i samband med det jag fick smaka dessa bollar för första gången. I flera år har jag gång på gång gett mig på att mixa ihop nötter, torkad frukt, kakao, kokos och alla andra möjliga ting och forma till  mellanmålsmaterial, men aldrig riktigt fastnat för konceptet till 100%. Därför har det ofta bara blivit ett försök, och sedan uppehåll på ett halvår, ett år, innan nyfikenheten kom tillbaka igen. Den här gången däremot, blev jag helt såld. Vid första stund. Direkt. Så fruktansvärt goda. Gjorde precis färdigt sats nummer fyra och anar att den femte kommer bli till framåt helgen. Tack Jenny som skapat receptet från första början och lagt ut det för oss andra att låna (orginalet här!), och tack till vännen som introducerade det för mig. Råder varenda människa att prova nu, genast, direkt! Ångrar ni er efteråt kan jag komma och äta upp dem. Lovar.

 
Råa chokladbollar med dadlar och kokos
Blir mellan 10 och 15 stycken beroende på storlek

Mixa samman 7 färska dadlar, 2 dl havregryn, 3 msk smält kokosolja, 1/2 dl kokosflingor, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1 msk kakao. Stavmixer går bra, men se till att rensa knivarna ofta då dadlarna har en tendens att fastna och smeten då inte går att få ihop. Tillsätt en skvätt kallt kaffe, alternativt vanligt vatten för att det ska gå lite lättare, men var försiktig så att det inte blir för löst. När allt är slätt, forma till önskad storlek och avsluta med att rulla i kokos. Ställ kallt i minst en halvtimme. Smaka och njut. Förvara därefter i kylskåp i upp till en vecka och därefter i frysen om det möjligtvis skulle finnas några kvar vid den tidpunkten.

Tips!
1. Fukta händerna emellanåt om smeten blir för kletig och svårt att hantera.
2. Byt inte ut färska dadlar mot torkade. Det går, men det blir inte alls samma goda smak i slutändan.
3. Och investera i kokosolja, för rapsolja ger inte alls samma krämighet och smak. Plus - fungerar jättebra som hudlotion, hårinpackning och stekfett också. När jag var på Bali var kokosolja svar på alla ens frågor.

Den första sommarlovsdagen med glass, bästa vänner och en rödbränd rygg.


Har haft en så himla fin söndag idag. Vaknade bredvid David, åt frukost med honom på altanen, tog tag i saker jag skjutit upp alldeles för länge direkt efteråt, firade med att gå min favoritrunda med en ny P3 Dokumentär i öronen samt inveg min absolut blommigaste sommarklänning - allt innan en sedan blev upphämtad av hon där ovanför. Tänk att man fortfarande håller ihop som ett klyschigt Disney-team och är bästa vänner, 18 år senare. Av alla personer jag har i mitt liv är hon nog tveklöst den som känner mig absolut, absolut bäst.



Sommar-Sverige levererade på topp med både sol och värme, så vi trotsade eventuella förkylningar och trötthet, och åkte ner till en sjö i stan för lunch-picknick och mys. Viktigt att passa på ty man aldrig vet om man får liknande  soldagar igen de närmsta veckorna/månaderna/åren.


Himlen var jätteblå och molnen jättefluffiga och sällskapet jättebra och livet ännu bättre.



Jag varvade att sträckläsa kapitel efter kapitel i boken ovanför (så bra!), halvsussa i solen och doppa fötterna i vattnet, med att köpa glass borta på campingen och skaffa en rejält härligt röd nyans över hela ryggen som resultat av för många solstrålar och alldeles för lite UV-skydd på kroppen. Upptäckte dock inte detta förrän i spegeln ett par timmar senare. Blir mysigt att försöka somna med den svedan ikväll.
 
 
Framåt eftermiddagen kom även Kajsa och hennes pojkvän förbi och hängde lite! Kändes så sjukt lyxigt att kunna vara med kompisar så spontant när man vanligtvis aldrig är lediga samtidigt och måste planera in i minsta detalj för att få två timmar tillsammans. Ungefär som om det var den första dagen på sommarlovet efter skolavslutningen och ingen längre hade någonting att göra, minus detaljen att det egentligen bara är en helt vanlig söndag. En väldigt bra sådan, dock.

Nu ska jag sova och imorgon ringer klockan kvart över fem. Perfekt start på årets tredje stressigaste men även roligaste arbetsvecka!

Blombukettsbabbel, dagsplaner och lupiner.



Hej och god morgon vänner! Idag är det den femtonde juni, klockan är strax efter nio och jag har alldeles precis fått i mig frukost ute på altanen, men regn tyst smattrande på taket ovanför och lupindoft stickande i näsan. Min plocka-blommor-period tog väl slut för sisådär femton år sedan ungefär, men i tisdags på väg hem från en liten second hand-runda fick jag för mig att återuppta det igen och samlade ihop en rejäl bunt av allt och ingenting som råkade finnas framför. Insåg där och då hur mysigt det faktiskt är att tassa omkring i skogskanten och leta efter de finaste bladen, samt vilken sommarkänsla det ger att ha smörblommor och hundkex på köksbordet istället för tråkiga krukväxter. Ska hålla kvar vid denna traditionen genom både juli och augusti också om det går. Allt för att förgylla gråa och småkyliga morgonar när solen vägrar visar sig!



Tisdagsbuketten har dock redan fått ge med sig, så en av dagens planer är att ge mig ut på jakt efter en ersättare. Utöver det har jag även lovat Jennie att bjuda henne på favoritfalafel klockan tolv och behöver därför inhandla både kikärtor, aubergine, såsmaterial och själva huvudingredienser innan dess, och till efterrätt tänkte jag rulla ihop några sådana här godingar. Och så ska jag städa - allt innan jobbet kallar vid halv tre. Känns som en lovande  torsdag!

Emilia Pettersson, 20 år från Värnamo, Småland. Har en förkärlek till allt som går under benämningen mysigt, citron-te, hasselnötter och choklad, raggsockar, ösregn utanför fönstret, att vara allmänt kreativ, vackra receptböcker, morotskaka och fint porslin i stora högar. Och jordnötssmör, såklart. Och där har ni mig.

RSS 2.0