En eloge till gröten och fem recept att prova på.

När det kommer till frukost, och egentligen all mat i allmänhet, är jag en riktig periodare. Jag hittar någonting jag gillar, äter prick samma sak varje morgon i tre månader tills jag blivit ordenligt mätt på det och byter sedan till något annat. Gröt har i många år varit en återkommande favorit, speciellt under kyligare månader. Sedan råkade det vara så att jag backpackade omkring i Australien och Nya Zeeland i åtta veckor i våras, åt havregrynsgojs med samma topping varieviga morgon (och ibland även kväll..) då det var snabbt, smidigt och billigt, och därmed har suktat efter prick allting annat utom just det sedan stunden jag kom hem till Sverige.  Trodde nog aldrig att jag skulle vilja se ett paket havregryn igen, än mindre äta någonting gjort av det. Men så plötsligt, i samband med att sommartid blev till hösttid, kom suget tillbaka och nu är jag här igen. I grötvärlden. Mycket glad för det ty, trots allt, - bättre start på dagen knappt går att få. Bestämde mig därför att fira detta härliga med att testa på fem olika, både nya och gamla, lite roligare varianter av en gammal goding under veckan som har gått, dokumentera samtliga och ha detta inlägg som en påminnelse till mig själv att gröt är så mycket mer än en grå sörja i ett trångt hostelkök i Queenstown. Och förhoppningsvis inspirera några av er. Här är resultatet. Håll till godo!

 
MOROTSKAKEGRÖT MED VANILJKVARG OCH CITRON
Det här blev så gott, och så mättande. Citronzesten gör verkligen den sista lilla touchen, och med kvarg eller vaniljyoghurt ovanpå smakar det precis som morotskaka fast i grötform. Vilket såklart är hela poängen med receptet. Efterrätt till frukost! Testa!

HUR: Riv en liten morot fint och blanda med 1 dl havregryn, 1,5 dl valfri mjölk/växtbaserad mjölk, en nypa salt, lite kanel, kardemumma, ingefära och vaniljpulver. Tillsätt vatten efter behov och koka samman ett par minuter till önskad konsistens. Vill man kan man även knäcka i ett ägg i slutet och röra om ordentligt en stund till. Det må låta konstigt för ovana, men kan lova att det inte blir ett dugg läskigt utan bara ökar på mättnaden och krämigheten ytterligare. Servera med vaniljkvarg, kokosflingor, rivet citronskal, torkade mullbär och eventuellt lite honung.


CHOKLADGRÖT MED BANAN
Om man är en chokladälskare och inte har några problem med att äta det under dygnets alla måltider är jag säker på att denna blir en fullträff. För mig når det inte riktigt hela vägen fram, kanske för att jag har lite svårt för kakao och banan tillsammans, men den får utan problem väl godkänt ändå. Och allt med jordnötssmör i är ju gott.

HUR: Mosa en banan och blanda med 1 dl havregryn, 1 dl valfri mjölk/växtbaserad mjölk (jag hade kokosdryck), en rejäl matsked kakao, en annan rejäl sked jordnötssmör, en nypa salt och vatten efter behov i en kastrull. Koka på låg värme till önskad konsistens. Toppa med sådant du gillar, exempelvis kokosflingor, mullbär och bananchips. Eller färska hallon. Jordgubbar. Kanske granola. Klickade även på lite nutella och ringlade över en hel del lönnsirap eftersom det aldrig gjort någonting värre. Servera med mjölk.

 
CHIAPUDDING MED KOKOS, YOGHURT OCH ALLA TOPPINGS MAN KAN TÄNKA SIG
Chiapudding är en sådan sak jag växlar mellan att tycka om jättemycket till att rata totalt till att plötsligt tycka om igen och sedan tröttna igen. Oklart varför. Nu var det dock ett bra tag sedan jag åt det, så i början av veckan funderade jag på ifall man kanske kunde räkna in det som en typ av gröt och kom fram till att ja, det kan man, vilket gav ett perfekt tillfälle att undersöka vilken period av de ovanstående jag befinner mig i just nu. Och lyckligtvis var det den första. Får väl se hur länge det håller i sig den här gången.

HUR: Blanda samman 3 msk chiafrön med 2 dl vätska, exempelvis mandelmjölk, havremjölk, kokosmjölk eller vanlig komjölk. Smaksätt om du vill, i mitt fall blev det en ganska basic variant med lite kanel och vaniljpulver. Låt stå kylt över natten och rör gärna om ett par gånger den första timmen för att fröna ska få chansen att nå all vätska och kunna svälla ordentligt. Servera dagen efter med valfri färsk eller fryst frukt, hackade nötter, nötsmör, honung, andra fröer, müsli, sylt, yoghurt.. vad som helst egentligen. Jag körde på banan, granola, vaniljkvarg, hasselnötter, lite russin, nutella, honung, kokos och jordnötssmör. Till en början. Less is more existerar inte i denna värld. Desto mer, desto bättre. 

 
HAVREGRYNSGRÖT MED SMAK AV ÄPPELPAJ
Den här godingen var en av de första varianter av gröt jag började göra, utöver den helt vanliga. Basen är densamma, men istället för att servera med äppelmoset ovanpå ville jag ha det iblandat direkt, och gärna med lite mer konstistens. Resultatet blev äppelpajsgröt. Kan varmt rekommendera den här, speciellt när de svenska äpplena börjar poppa upp vart man än går ♥.

HUR: Tärna ett litet äpple i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl havregryn, 1 dl valfri mjölk, 0,5 dl vatten, en nypa salt och några rejäla skak kanel. Koka på svag värme länge, länge, så att allt mjuknar och blir krämigt. Tillsätt mer vätska efter behov. Lägg i några russin på slutet och ytterligare sötning efter smak - honung eller lönnsirap. Servera med hackade hasselnötter, mjölk och valfria toppings, eller utan någonting alls.
 

BÄSTA HAVREGRYNSGRÖTEN MED BANAN OCH JORDNÖTSSMÖR
Och så tar vi det absolut bästa till sist. Detta är min all time-favorite, mitt säkra kort, min klippa i stormen, min nallebjörn och min trygghet. Detta är gröten jag lagar 90% av alla gånger och troligtvis kommer fortsätta med i många år framöver. Alla andra varianter utgår egentligen från den här, med vissa modifikationer. Här kommer dock originalet i sin underbara enkelhet.

HUR: Mosa en halv eller hel banan och koka samman med 1 dl havregryn, lite salt, kanel och möjligen kardemumma efter smak i ett par minuter. Servera med enbart jordnötssmör och mjölk för snabbaste möjliga väg till perfektion, eller lägg på annat gott som finns hemma. Och njut. 
 


Kommentarer
Skrivet av: Angelica Wåhlin

Men åh, vilka härliga varianter!

2018-09-09 @ 16:20:47
URL: http://angelicawahlin.se/

Skriv! Skriv! Skriv!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (enbart för mig)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0