Dagen före midsommarafton, regn och jordgubbar.


Midsommar i London för två år sedan med mina fina. Vi åt brunch, hängde i Hyde Park och jag band den troligtvis finaste kransen jag någonsin kommer ha burit.

Hej på er!
Det är torsdagkväll kvart i tio, duggregn och blåst utanför - mjukiskläder, tekopp modell större och soffhäng med filt, tända ljus och naturgodis inomhus. Har jobbat långa dagar hela veckan och haft saker inplanerade under nästan all ledig tid, så efter dagens pass kände jag att en eftermiddag och kväll på egen hand, utan planer, var precis vad jag behövde. Och det har jag haft. Och jag vet inte vart tiden tog vägen eller vad jag egentligen har gjort, men att det har varit så, så skönt. Är mjuk och lugn i hela kroppen och kunde inte vara mer tacksam för att jag snart ska krypa ner i en gosig säng här hemma, istället för en fuktig sovsäck i ett tält eller trång husvagn ala' svenskt midsommarfirande. Det har absolut sin charm och är säkert superroligt om man är på det humöret, men i år blir det inte en enda liten festlighet för min del, vilket faktiskt inte gör ett dugg. Jobbar större delen av helgen, så morgondagens planer på en kväll med pojkvännen och hans familj, något gott att äta, kanske en blomma i håret och X antal omgångar kortspel med tillhörande espresso känns perfekt. Lite lagom. Kan hända att sommarens första nattdopp också blir av, om en får sin vilja igenom. 

Oavsett vart ni är eller vad ni ska göra: ha en underbar helg! Ät många jordgubbar och glöm inte grädden.

En fredag med student, kaffe och vänner.


I fredags vaknade jag i samband med soluppgången, cyklade bort till jobbet och packade tårta efter tårta, cyklade hem sex timmar senare och befann mig strax innan klockan två utanför min egen gamla skola tillsammans med hundratals andra. På något sätt har nämligen de tre senaste åren redan passerat, och det var därför min lillebrors tur att ta studenten. Sedan 2015 har han kämpat sig igenom teknikprogrammet, med UF-företag, extrajobb, egna ideér och andra påhitt på sidan om, och det har gått mer än bra för honom. Både var och är så oerhört stolt och glad för hans skull! Grattis igen! 
 

Efter utspringet (och väldigt mycket tillbakadrömmande till min egen student) var det marsch och flakåkning genom staden innan mottagning väntade hemma hos oss. Utöver släkt, familjevänner och Jonathans vänner kom även ett gäng av mina saknade kompisar förbi vilket var himla roligt, och det var prat och mat och kaffe konstant i flera timmar. Så härlig dag!
 
 

Nitton kända och okända lifehacks.

Alla gillar vi att göra livet enklare, och alla har vi våra egna sätt att göra det på. Det som fungerar för en del fungerar inte lika bra för andra och vice versa, men man kan aldrig få för många tips och det skadar inte att dela med sig. Alla små lifehacks omkring oss som möjligtvis kan underlätta för någon någonstans där ute bör spridas, oavsett hur välkänt eller okänt, nödvändigt eller onödigt, smart eller osmart det är. Så länge det bidragit till någon form av förbättring, är relativt enkelt och gör att det här stundtals krävande så kallade livet, blir lite lättare att hantera. Här är nitton av mina favoriter! From me, to you.

 
→ Om det är omöjligt att somna, testa att vända kroppen 180 grader och placera fötterna där kudden brukar vara. Har ingen aning om varför, men för mig fungerar det varenda gång. Somnar på studs.
→ Tänd ett ljus bredvid dig när du ska hacka lök och slipp tårar rinnandes ner för kinderna. Lågan livnär sig på luften där den jobbiga ångan finns och den kommer på så sätt inte nå dig innan.

→ Om det inte går att öppna en försluten burk, typ den där lingonsylten som stått längst in i skafferiet sedan sommaren 2002, ta en gaffel eller kniv och försök försiktigt lirka dig in under locket för att få vakuumet att släppa. Har du tur så *poof* går det att öppna direkt, har du otur så lär du förstöra dina bestick.

→ Frys in övermogna bananer i mindre bitar och mixa dem till glass vid ett senare tillfälle. Om nom.

→ Tillsätt vitlök. Alltid vitlök.

→ Köp en fin återanvändningsbar vattenflaska i glas som är tillräckligt dyr för att du garanterat ska se till att använda den, istället för att köpa nya i plast konstant.
 
→ Blanda ut jordnötssmör med lite, lite vatten för att slippa den där kladdiga jag-har-jordnötter-i-hela-munnen-känslan. Och extra salt. Kanel kan också vara gott i. Eller nutella. Ät till allt som går att äta.

 
→ Överväg att byta ut axelväskan mot en ryggsäck. Så fruktansvärt skönt att slippa ha någonting som hänger ner längs sidan och stör och enbart belastar ena sidan, utan istället ha allting i bekväm jämnvikt. Kånken är lajf.
 
→ Koka ägg med lite bakpulver i vattnet så lossnar skalet betydligt fortare än vanligt.

→ Spara ner vägbeskrivningar och kartor i mobilen innan du åker iväg någonstans, ifall det kära internetet skulle svika dig mitt ute i skoga.

→ Våtservetter. Världens bästa grej och en Au Pairs närmsta vän.
 
→ Ladda mobilen i flygplansläge om det är ont om tid att vänta på att batteriet ska fyllas.
 
→ Om du vill spara ihop till någonting, välj en hanterbar summa och låt den automatiskt överföras från ditt vanliga konto till ett speciellt sparkonto varje månad. Betydligt lättare att inte göra av med pengar om de ligger på en separat plats eftersom det då blir så tydligt om man rör dem.
 
→ Hål, eller snart-kommer-repan-bli-ett-riktigt-hål på nylonstrumpbyxor? Måla med genomskinligt nagellack så håller det förhoppningsvis ihop dem tills du hunnit skaffa nya.
 
→ Sov med flätor. Sparar in på tappna hårstrån, sparar tid på morgonen.
 
→ Om långresa med ryggsäck som väska väntar: använd packpåsar. Vanliga kassar från ICA eller Intersports egna, det kvittar, så länge det hjälper till att hålla ordning. När man var iväg lång tid och förflyttade sig nästintill varenda natt var det otroligt skönt att veta att underkläder alltid fanns i den röda, och toppar i den gröna. Speciellt i trånga, lyhörda hostelrum utan taklampor en onsdagsmorgon.
 
→ Stoppa hushållspapper i blöta skor för att få dem att torka åtminstonde lite snabbare.
 
→ Sätt ett gummiband runt änden på en vikt taco för att undvika salsa, majskorv, gräddfil eller annan gegga över hela dig, plus bordet. Gör ätandet så mycket smidigare.
 
→ Drick vatten. Massor. Och sov! 

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0