Middagstips och falafelbowls med hummus.



Förra onsdagen skulle Johanna komma hem till mig på middag och jag hade, fram tills någon timma innan hon stod utanför vår dörr, inte en aning om vad jag skulle bjuda på. Insåg dock efter en stund att vi hade en påse falafel i frysen, lite hummus och en enorm zucchini från Davids familjs växthus samt annat smått och gott i kylen, och utav det lyckades jag få ihop en av sommarens godaste måltider. Blev så bra att jag slänger in hur jag gjorde som ett tips här - både till mig själv i framtiden och till andra lata, hungriga personer på jakt efter någonting enkelt och smidigt att äta när man inte orkar anstränga sig mer än nödvändigt. 


Falafelbowls med bulgursallad, hummus och blandade godsaker
2 personer

Bulgursallad: Koka två portioner gryn (går lika bra med couscous, matvete, mathavre, vad som råkar finnas i skafferiet), låt svalna och blanda sedan samman med fryst eller färsk persilja, lite salladskrydda, hackade soltorkade tomater samt några teskedar av oljan de låg i. Lite vitvinsvinäger är också gott att ha i. Låt stå en stund innan servering så att smakerna hinner gotta ihop sig. 

Hummus: Köp färdig, eller sväng ihop din egen på ett par minuter. Mixa samman en tetrapack färdigkokta kikärtor, en vitlöksklyfta, några nypor chiliflakes, en halv tesked spiskummin, en rejäl skvätt citronsaft, tre matskedar olja och en matsked tahini. Smaka av med salt och peppar, samt mer av övriga ingredienser efter eget tycke. Rekommenderar personligen mer vitlök. Alltid mer vitlök. Förvara kylt.

Falafel: Om tid och energi finns kan en ju alltid rulla sina egna, men med viss erfarenhet av sådana försök kommer jag troligtvis fortsätta köpa färdig i all framtid. Finner ingen poäng i att utsätta mig för den utmaningen igen när märken som Ica och Findus kan göra det åt mig. Och lyckas betydligt bättre. In i ugnen ett par minuter efter instruktioner på påsen, och så vart det klart.
 
Lägg stora blad av vitkål eller isbergssallad i botten på två lagom stora djupa skålar. Fyll på med en näve ruccola, massor av bulgursallad, skivade tomater och andra grönsaker som finns hemma. Jag hittade paprika, och så ugnsrostade jag ett par skivor zucchini lite snabbt med olja, balsamico och vitlökspulver, som också fick åka i. Ös därefter på en stor klick hummus, några varma falaflar direkt från ugnen och toppa med allt gott i närheten - oliver, picklad eller icke-picklad rödlök, kanske lite överbliven aioli, gurkskivor, morotsstavar, mango chutney. Rensa kylen, helt enkelt. Ät och njut.


Kommentarer

Skriv! Skriv! Skriv!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (enbart för mig)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0