Tjugofem bilder från tre dagar i Stockholm.

Direkt efter jobbet i fredags, alltså för en vecka sedan, kom David hit för att packa in mig samt resväska i hans bil innan vi fortsatte vidare mot Alvesta, och fyra timmars resande senare steg vi av på Stockholm Centralstation. Därifrån tog vi oss till hotellet, checkade in i Sveriges blommigaste rum, gjorde iordning varsin kopp te och somnade ungefär samma sekund som vi la huvudet på kuddarna. Helt slutkörda efter lång dag. Morgonen efter var energin dock på topp igen, så efter obligatorisk ägg och bacon-frukost gav vi oss ut i solen och staden!Efter en stunds planlöst strosande bland alla vackra Östermalmshus var vi framme på vårt första stopp, vilket blev Armémuseét. Är man tillsammans med en pojkvän som är född i fel århundrade och har krigshistoria som sitt livs passion, blir det nämligen sådana platser man hamnar på. När han hälsade på mig i London förra året är jag ganska övertygad om att höjdpunkten med besöket enligt honom inte var att äntligen ses igen efter flera månader isär, utan att få nörda omkring på Imperial War Museum tills personalen snällt påpekade att de stängde för kvällen. Lyckliga mig!I ärlighetens namn måste det dock erkännas att även jag i de flesta fall, tycker sådana besök är ganska givande, trots att min passion inte är lika stor som hans. Historia är roligt, och det var kul att inse både vad man glömt och vad som fortfarande sitter kvar sedan gymnasiet - uppenbarligen, väldigt lite. Och det var ett av de bättre museumen inom ämnet! Som väntat spenderade vi därav nästan hela lördagsförmiddagen bland gamla uniformer, vapen, uppställda modeller över diverse slag genom åren, tyska turister och vimplar som någon av våra kära kungar plockat med sig hem till sitt folk för 400 år sedan.


När vi kom ut igen var himlen ännu blåare än förut och temperaturen låg på över 15 grader. Vårkänslor vårkänslor vårkänslor! Vi klämde in oss bland övriga soltörstiga på Konserthusets trappa på Hötorget och njöt tills uppfräschning, wifi-scroll och återhämtning på rummet lockade framåt eftermiddagen.
 
 
Strax innan sex var vi dock igång igen,och på plats i Gamla Stan. Det var proppat med folk precis överallt och varenda resturang verkade vara fullbokad, så vi var mycket nöjda med oss själva då vi reserverat plats i förväg.

 
Närmare bestämt på en italiensk historia, Agaton, mitt på gågatan. Vi blev placerade precis vid fönstret, hade rutig duk på bordet, åt magiskt god mat, pratade gamla minnen och hade en väldigt mysig kväll. Sedan blev hovmästaren jobbigt stressig och påstridig när kön in till restaurangen började ringla ut genom dörren, och personalen hann till och med duka om vårt bord innan vi ens hade hunnit betala. Var mycket tveksam kring den hanteringen av gästerna, men på för bra humör för att låta det störa mig där och då.Dagen efter var det mulet till en början, men efter kombinationen sovmorgon → frukostbuffé → tunnelbana → Slottet → Drottninggatan, hade molnen återigen flyttat på sig. Snälla vädret fortsätt vara så för alltid tack.

Någon lyckades dock ändå lämna solen och dra med sig sin pojkvän in i livets butik en runda, placera honom på en stol och själv studsa runt av lycka bland alla fina saker. Samma någon kanske eventuellt fick med sig en stor gul kasse ut, och mös runt i ett nya-kläder-glädjerus resten av dagen.


Firade inköpen med lunch på en stentrappa med utsikten ovan. Det blåste lite mer än nödvändigt, men vi satt ändå med uppknäppt jacka utan att frysa. Det finns ingenting i världen som slår de första picknickarna utomhus.

 
Sedan fortsatte vi gå hand i hand längs Skeppsholmen som ett äkta romantiskt par på minisemester en stund till hans tågs avgångstid började närma sig och Centralen kallade. Jag kramade honom hejdå, sprang in på Lush i några minuter och gick sedan ner till bottenplan igen vid 16:45 för att det då var bestämt träff med en annan trevlig person.


Nämligen denna snygga böna, Desirée!

 
Vi lärde känna varandra på Bali då vi volontärarbetade samtidigt i höstas, men då våra hemorter i Sverige varit alldeles för långt ifrån varandra har vi inte setts sedan i Seminyak i november. Nu har hon dock flyttat till Uppsala och hade därför möjlighet att hänga ett dygn med mig uppe i huvudstaden, vilket självklart gjorde mig superglad. Vi köpte med oss mat, åkte till Söder och tog oss till Fjällgatan. Måste säga att det var himla fint att kunna äta middag på en bänk under en rosa himmel och umgås med saknad kompis en annars helt vanlig söndagkväll i mars.

 
Och till råga på allt ha detta magiska skådespel framför sig. Vackra, vackra stad. 
 
 
När solen hade gått ner förflyttade vi oss 200 meter västerut och in på Fotografiska. Att de har öppet till minst elva, men ofta längre, varje kväll är ju guld värt. Önskar alla museum kunde ha det så!
 
 
Vi gick snabbt igenom utställningarna med halvnakna människor på tak, maffiga klänningar, Lennart Nilssons fantastiska foton och annat roligt innan vi plötsligt insåg att det fanns något mer att se, och vände därför tillbaka och gjorde samma varv en gång till, betydligt nogrannare. Det var så sjukt mycket mindre än vad jag hade tänkt mig, vilket blev lite av en besvikelse att upptäcka när man förväntat sig någonting helt annat. Är dock ändå glad över att ha varit där!

 
Vid nio-tiden sa vi hejdå till baddräktsmodellerna och begav oss till vårt boende för natten - en nästintill obebodd 17-bäddssovsal ute på ett vandrahem på Skeppsholmen. Vattnet i duscharna var lite kyligt, men i övrigt förflöt timmarna där precis lika smärtfritt som de två tidigare trots bytet från fluffig hotellsäng till hård madrass med högljutt fläktsystem precis ovanför. 

 
Sov som en stock och vaknade strax efter halv sju på måndag morgon av att solstrålarna smet in genom fönstret.
 


Ingen tid gick till spillo, utan efter X antal snoozningar blev väskor packade, Skeppholmsbron korsad, packning inlåst och Södermalm återigen destination. Första målet var morgonmål på Pom & Flora.Har hört så himla mycket bra om det stället i en mängd olika sociala medier och sammanhang, men precis som på Fotografiska blev jag inte helt övertygad över dess fullkomlighet. Saknade myskänslan jag vill att ett café ska ha, att man aldrig vill gå ur den bubblan, speciellt när det kommer till frukost. Här var det mest bullrigt, mörkt och trångt. Skålens innehåll var det dock definitivt inget fel på så det ska dem ha beröm för, nom nom!Efter kompletteringshandling på Ica gav vi sedan oss ut bland gatorna, hittade en buss, for till Zinkensdamm och började arbeta oss igenom varenda secondhand-butik vi kunde hitta. Provade cirkus tretton blommiga 80-talsklänningar inne på Beyond Retro, letade porslin på Myrorna och bläddrade bland fina posters i en bokaffär vid Mariatorget.Jag gick tomhänt men Desirée fyndade hur mycket fint som helst och fick dra runt på tunga kassar hela dagen.När det blev dags för nästa omgång mat drog en väldigt trevlig doft av vitlök och spiskummin oss bort till Falafelbaren, som enligt Tripadvisor erbjuder stans bästa friterade kikärtor. Som alltid lät allting på menyn svingott, men det slutade med helt vanliga pitabrödsvarianter för oss båda. Ingen anledning att bryta ett vinnande koncept.

 
Vi tog take-away och slog oss ner på en parkbänk i värmen och började smaska. Rekommenderar varmt samtliga personer som kan att ta chansen och göra exakt likadant, för bättre falafel har jag nog aldrig ätit.Ett par timmar senare var vi tillbaka vid Nybroplan ännu en gång och kramades strax därefter hejdå på stationen. Jag gick för att möta upp Hannah, en annan vän jag lärde känna under månaderna i Ubud, och drack en kaffe med henne medan vi snabbt catchade upp fyra månader isär, och sedan var det även dags för mig att ta farväl av storstaden. Tack för tre fina dagar, vi ses snart igen!

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0