Recept: Råa chokladbollar med dadlar och kokos.

 
För tre veckor sedan när jag var hemma hos Johanna en eftermiddag hade hon tagit på sig uppdraget att stå för fikat efter maten, och det var i samband med det jag fick smaka dessa bollar för första gången. I flera år har jag gång på gång gett mig på att mixa ihop nötter, torkad frukt, kakao, kokos och alla andra möjliga ting och forma till  mellanmålsmaterial, men aldrig riktigt fastnat för konceptet till 100%. Därför har det ofta bara blivit ett försök, och sedan uppehåll på ett halvår, ett år, innan nyfikenheten kom tillbaka igen. Den här gången däremot, blev jag helt såld. Vid första stund. Direkt. Så fruktansvärt goda. Gjorde precis färdigt sats nummer fyra och anar att den femte kommer bli till framåt helgen. Tack Jenny som skapat receptet från första början och lagt ut det för oss andra att låna (orginalet här!), och tack till vännen som introducerade det för mig. Råder varenda människa att prova nu, genast, direkt! Ångrar ni er efteråt kan jag komma och äta upp dem. Lovar.

 
Råa chokladbollar med dadlar och kokos
Blir mellan 10 och 15 stycken beroende på storlek

Mixa samman 7 färska dadlar, 2 dl havregryn, 3 msk smält kokosolja, 1/2 dl kokosflingor, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1 msk kakao. Stavmixer går bra, men se till att rensa knivarna ofta då dadlarna har en tendens att fastna och smeten då inte går att få ihop. Tillsätt en skvätt kallt kaffe, alternativt vanligt vatten för att det ska gå lite lättare, men var försiktig så att det inte blir för löst. När allt är slätt, forma till önskad storlek och avsluta med att rulla i kokos. Ställ kallt i minst en halvtimme. Smaka och njut. Förvara därefter i kylskåp i upp till en vecka och därefter i frysen om det möjligtvis skulle finnas några kvar vid den tidpunkten.

Tips!
1. Fukta händerna emellanåt om smeten blir för kletig och svårt att hantera.
2. Byt inte ut färska dadlar mot torkade. Det går, men det blir inte alls samma goda smak i slutändan.
3. Och investera i kokosolja, för rapsolja ger inte alls samma krämighet och smak. Plus - fungerar jättebra som hudlotion, hårinpackning och stekfett också. När jag var på Bali var kokosolja svar på alla ens frågor.


Kommentarer
Postat av: Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!

Så gott

2017-06-20 @ 11:59:25
URL: http://www.joannahalvardsson.se
Postat av: Sanna

Ser jättegott ut! Kolla gärna in mina senaste recept också!

2017-06-20 @ 22:16:21
URL: http://sannasbakblogg.blogg.se
Postat av: Meg

Gud så gott! Vill definitivt prova detta nån dag :)

2017-06-21 @ 09:25:21
URL: http://megs.blogg.se
Postat av: Mirre Sweetwords

Ohh smaskens

2017-06-21 @ 09:32:00
URL: http://myflowergirl.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 20 år från Värnamo, Småland. Har en förkärlek till allt som går under benämningen mysigt, citron-te, hasselnötter och choklad, raggsockar, ösregn utanför fönstret, att vara allmänt kreativ, vackra receptböcker, morotskaka och fint porslin i stora högar. Och jordnötssmör, såklart. Och där har ni mig.

RSS 2.0