Första dagen med upptäcktsfärder, utsikter, burgare och en borg.


I onsdags natt, strax innan två, tutade taxin utanför Saras hus. Sömniga drog vi på oss kläder, dubbelkollade att passen var med, bytte ut bilen mot tåg på Lund Station, halvsov hela vägen till Kastrup men lyckades ändå hålla oss så pass vakna att vi både hann med en väl tidig frukost innan klockan slagit fem, samt komma med flyget till Lissabon noll sex noll noll. Tre timmar senare var vi framme!Det var tryckade varmt, och svetten rann redan innan vi kommit ut från tunnelbanestationen. Kan ju inte heller säga att det blev bättre av att dra väskorna upp för de branta backarna till hotellet. Dock glada tjejer ändå!Vi droppade väskorna i receptionen, bytte om och gav oss därefter direkt ut på jakt efter lunchställe i området där vi bodde, utan större framgång. Bairro Alto må ha många vackra hus och trånga gränder, men på något vänster hamnade vi enbart på gator utan en endaste matbit i sikte. Däremot hittade vi mängder av franska balkonger och pastellfärgade fasader. Fint fint.
 


Till slut bytte vi taktik och gick åt motsatt håll istället, vilket vi snabbt insåg att vi borde gjort från början eftersom det var ditåt centrum låg. Inte helt förvånande hamnade vi därav fem minuter senare här, på Miradouro de Sao Pedro. Solen stekte och vår enda tanke var att vi behövde skugga, vätska och mat, nu, direkt, nu.Så vi slog oss ner vid ett vitt plastbord under träden, beställde in iskall lemonad och varma mackor med kyckling och curry, tomat och mozarella.
 

Hade detta fina precis framför oss.Och så njöt vi, och pratade. Om hur skönt det var att vara framme, om att vi faktiskt kom iväg, om att hon där uppe klarat av det första året på juristlinjen och om att jag snart kämpat mig igenom ett halvår där varje månad  överstigit normala arbetstider med råge. Om att vi är trötta båda två men att det snart är sommar och det gör en piggare, om minnen från studenten, det ironiska i hur vår vänskap så snabbt gick från hälsa-i-korridoren till utomlandssemester-tillsammans och ifall atum var portugisiska för tonfisk. Det var det, för övrigt.

 
I och med att miradouro betyder utsiktsplats var vyerna från där vi satt ganska så fantastiska de också. Husen såg ut som leksaksklossar som något bara slängt ut hursomhelst ovanifrån eftersom gatuplanen inte skapades under en tid när man tänkte i raka linjer och tydliga mönster. 


Med mat i magen var vi redo för att fortsätta göra stada! Satte sikte mot havet och påbörjade vandringen ner för kullerstenen.Önskar att husen i Sverige också var röda och gula och täckta med kakel.
 


Och att vi hade sådana här gulliga små kiosker som sålde pizzabitar, glass och färskpressad juice utplacerade i varenda hörn. 

 
Och byggnaderna kunde se ut såhär, med stora valv som ingångar.Samt enorma torg som kantas av stora regeringsbyggnader, en triumfbåge och heter pampiga namn som Praca de Comercio. Varför göra någonting smått när man kan göra det jättestort, liksom. Och inte minst, spårvagnar som kollektivtrafik ♥. Vi åkte en runda för att få en uppfattning om hur staden var uppbyggd och insåg att mer ineffektivt transportmedel inte existerar, men att gnisslandet och det gälla tutandet när de kämpar sig upp genom de trånga gränderna gör väldigt mycket av Lissabons charm.Klockan tre var vi tillbaka på Passport Lisbon Hostel och fick checka in i vår suite. Inredningen i vårt rum var en galen blandning av Alice I Underlandet och rysk konståkningsbana komplett med en skyltdocka i en glittrande balettkjol precis ovanför sängen, men det var fräscht och fint. Att balkongen vette ut mot detta torg och att havet skymtade längst bort gjorde sin del till det bra betyget det också. Vi duschade, vilade, fyllde på med ny energi och laddade inför kommande planer.
 

Vilket var ett studiebesök på Castelo de Sao Jorge. Det är en borg byggd för jättejättemånga år sedan, strategiskt placerad allra högst upp på en av de sju kullarna. Vi lusläste informationstavlorna och lärde oss massor, men i nuläget minns jag absolut ingenting vilket säger en hel del om hur intresserad jag kanske var egentligen.
Inte helt oväntat bjöd höjderna på magisk utsikt åt alla håll och kanter. Längst bort till höger ser man bron som är en mindre variant av Golden Gate-bron, och strax till vänster om den står en kopia av Kristusstatyn i Rio De Janeiro.


Det var om möjligt ännu varmare än tidigare under dagen och lagom kämpigt med alla ojämna trappsteg upp och ner för diverse vakttorn och hemliga gångar, speciellt för två små svenskor som inte var vana vid 30 grader plus.


Exempelvis sådana här. 
Efter en stund gav vi upp och tog vattenpaus i skuggan istället. Har för mig att Sara här pekade ut vart hon trodde vi åt lunch tidigare under dagen, men att det sedan visade sig vara 100% fel när vi upptäckte att det visst låg i motsatt riktning. Troligtvis på grund av sömnbrist samt eventuellt värmeslag.
 

När solen började färga allting rostrött, fästningen sakta tömdes på folk och magarna började kurra tog vi det som ett tecken och styrde stegen ner mot centrum igen.Efter många vändor bland påstridiga portugiser, special-price-just-for-you-only-today-special-special-nästan-gratis-lockelserop och en viss känsla av hopplöshet över att någonsin hitta ett vettigt middagsställe hamnade vi slutligen på en avslappnad uteservering, en sidogata bort från hetsen. Hamburgare med bacon och livets godaste potatisklyftor satt mer än bra, och med det i magen somnade vi gott en timme senare - slutkörda men nöjda med en lång och händelserik första dag.


Kommentarer
Skrivet av: AngelicasVärld

UNDERBART!!

2017-06-14 @ 22:23:36
URL: http://angelicasvarld.com/

Skriv! Skriv! Skriv!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (enbart för mig)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0