Om hummus och ett recept på det.

I samband med att jag spenderade ett halvår i England blev jag förälskad i tre saker jag aldrig hade fastnat för förut. Det första var English Breakfast-te med mjölk och socker, det andra var lönnsirap på pannkakor och den sista och absolut största upptäckten var hummus. Hade knappt smakat det tidigare av anledningar jag fortfarande funderar över, men då det är en standardvara i varenda livsmedelsaffär och kylskåp där borta blev det att jag smakade gång på gång och tyckte om det mer och mer. Till slut var det bara så fantastiskt gott. Åt det på mackor, som tillbehör till det mesta, som dipp till grönsaker, varje vecka varje dag och köpte egna burkar så att det alltid fanns hemma i huset. Nom nom nom. När jag flyttade tillbaka till Sverige igen under sommaren försvann sorgset nog dock detta regelbundna intag eftersom de färdiga varianterna här inte ligger i närheten av Sainsbury's, och jag aldrig kom till skott med att mixa min egen. Trodde det var svårt och komplicerat att få till rätt smak, fram till för någon vecka sedan då jag efter många om och men tillslut gav det ett försök. Och vilken lycka, när det blev hur bra som helst. Smakade exakt som jag mindes det och blev så himla glad över det. Därför ska receptet självfallet delas!Steg 1. För ungefär fem deciliter färdig röra: blanda samman en hackad vitlöksklyfta, en halv finfördelad chili (eller chiliflakes om man är lat), en burk avrunna kikärtor, en halv tesked spiskummin, en väldigt rejäl skvätt citronsaft, tre matskedar olja och en matsked tahini i en skål eller matberedare. Tahini är sesampasta som finns i de flesta mataffärer och är det som sätter den speciella smaken man vill ha på röran. Burkarna är ganska stora, men tänker att då räcker de ju till massor av omgångar. Och det är bra! 

Steg 2. Mixa samman allt till en jämn smet med en vanlig mixer eller stavmixer. Det kan vara ganska trögt i början innan kikärtorna mosats samman med oljan ordentligt, men blir bättre ju längre man har hållt på. Tillsätt vatten eller mer olja om röran är för torr tills konsistensen är som man vill ha den.

Steg 3. Smaka av med salt och peppar, samt tillsätt mer av det du tycker saknas. Personligen höftade jag med mängderna i slutet och öste i både mer vitlök, chili, citronsaft, tahini, olja och spiskummin, alltså allt, eftersom jag tycker det blir gott med mycket smak. I med lagom mycket salt och peppar, mixa lite till och du är hemma. Toppa med lite persilja för att det är fint. Ät med vad du vill, men extra gott till falafel eller med bröd att dippa i.

Tips! Hummus är svingott att smaksätta med det mesta. Testa att köra i några soltorkade tomater, kokta rödbetor, morot, rostad vitlök istället för vanlig, paprika, koriander, lime. Allt som smakar bra ungefär. Pröva!


Kommentarer

Skriv! Skriv! Skriv!:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (enbart för mig)

Blogg/hemsida:

Kommentar:

Emilia Pettersson, 21 år och ursprungligen från Värnamo, Småland, men just nu befinnandes 1600 mil söderut i Melbourne, Australien. Är svag för allting som innefattar jordnötssmör eller kokos, ösregn utanför när man ska sova, solrosor, mysiga caféer, långa promenader i skogen, djupa och mindre djupa samtal, utflykter, marknader, att utforska nya platser och mat i alla dess former.

RSS 2.0