Värnamodagarna, inventeringstider och munkar.


Förra året, men varför bryta ett vinnande koncept?

Hej och hallå vänner.
Hur är läget? Här är livsstatus på det viset att det mesta rullar på i vanlig ordning, men med diverse undantag. Morgondagen ser i stort sätt ut ungefär som gårdagen och tempot är högt, men varvas med små guldstunder och trevligheter här och var. Förra veckan var det dags för stadens årliga uppvaknande, Värnamodagarna, och de maffiga arbetsdagarna förgylldes därmed under några kvällar med ett par thaiboxar på parkbänk, hejdåkramar till kompisar som tar tag i sina liv och flyttar hemifrån, musikquiz med bästa vän, far och mor på fredagen samt årets godaste kladdigaste nybakta munkar som avslutning innan läggdags. Min kära pojkvän, som nu tagit sitt pick och pack till Uppsala för att fortsätta med juridiken, kom även hem en snabb vända över en natt, och trots att då vi bara hade varit ifrån varandra tre dygn var det en lycklig tjej som öppnade dörren när han plingade på. I övrigt är det full rulle på jobbet som alltid, med inventeringstider och allt vad det innebär. Kombinera med en annalkande resfeber, desto större reslängtan, CV-skriverier, lite för lite sömn och en förkylning som sakta men säkert verkar ta över mig, och sedan finns det nog inte mycket mer att berätta. Det flyter, och jag håller mig uppe på ytan jag med. Skönt.

Nu ska jag borsta tänderna, aktivera 05:14-larmet och flirta lite med en vän så att hon förhoppningsvis kan färga mitt hår imorgonkväll. Puss och godnatt! 

En vecka med jobb, 50-årsfest och vardagslyx.

Med min pärla i Brighton för drygt 18 månader sedan, då trodde vi aldrig att hon så småningom skulle flytta till min hemstad inom ett par veckor.

Hej vänner! Det är söndagkväll - jag har precis dunsat ner i sängen med datorn i knäet och försöker låta veckan som gått sjunka in, så att jag om ett tag kan sova bort den, och sedan vara redo för att välkomna den nya. Är trött och seg i kroppen, men glad. I slutändan blev det ändå en hel del på schemat under dessa dygn, trots att jag egentligen, enligt ursprunglig planering, skulle ha haft det väldigt lugnt. Det höll inte. Inte alls. Istället körde det ihop sig en aning på jobbet så att det blev många tidiga morgonar och långa pass där, kombinerat med flera kvällar med te och kompishäng, månadens samtal hos min psykolog, en ultrasnabb vända hos tandläkaren, tapasmys med Sara, en 50-årsfest modell större för kära far min under hela lördagen, och idag ett par timmar i Jönköping med Madeleine, som nu sitter och småsjunger en våning ner medan hon förbereder inför morgondagens lektioner. Använde lönen till att bli en 65-liters Fjällräven rikare så att jag kan kånka runt på alla tillhörigheter nere i Australien, införskaffa ny gosig tröja som ska få ljusa upp den korta höst jag kommer få i år, köpa köttbullslunch på IKEA och varm choklad med regnet smattrande utanför. Mycket bra avslut på bra dagar!

Nu tänker jag dock inte uträtta några stordåd, utan motverka en eventuell förkylning-to-be genom att dricka varmt citronvatten, skära upp lite melon och kleta på ansiktsmask tillsammans med nattgästen. Imorgon ringer klockan strax efter fem som vanligt. Och det känns helt okej. Puss!

Recept: Min bästa tomatsoppa med tillbehör



Tomatsoppa är nog en av de bästa maträtter jag vet. Om man ens kan kalla det maträtt, i och med att det är så löjligt enkelt att svänga ihop och knappt kräver någon kunskap alls, mer än lite tid och förkläde som stänkskydd, iallafall om man är lika duktig som jag på att kladda ner både mig själv och allt runtomkring. Ej att rekommendera när man hanterar sådant som lätt färgar av sig. Hur som. Tidigare har jag haft ännu färre punkter på ingredienslistan, men i söndags när jag kokade ihop en omgång tillsatte jag ytterligare ett par saker, och resultatet blev bättre än någonsin förut. Lite grädde gör verkligen allting bättre, likaså vinäger. Det, och vitlök såklart, är nog mina bästa trumfkort i köket just nu. Recept på denna nya favoritkombo i sällskap av en gång tidigare redan använda bilder följer i vilket fall som helst nedan och ni bör testa den snarast. 

Min bästa tomatsoppa
4-6 personer, beroende på hunger och mängd tillbehör

1 stor gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1-2 tsk cayennepeppar, eller 1 färsk röd chili
2 msk oregano
3 paket krossade tomater, använde själv en vanlig, en med örter och en med vitlök
5 dl vatten
1-2 msk strösocker
2 grönsaksbuljongtärningar
En matsked rödvinvinäger
1-2 dl vispgrädde



Hur: Börja med att finhacka både lök och vitlök, och fräs i olja tillsammans med kryddorna/chilin tills att det mjuknat och fått färg. Häll över några deciliter av vattnet och låt sjuda ett par minuter. Tillsätt sedan de krossade tomaterna, resten av vattnet, vinägern, sockret och buljongtärningarna. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar. Sjud i minst en halvtimme, men gärna längre. Blir bara godare när tiden går. När det närmar sig förtäringsdags, runda av med en, eller många, skvättar grädde på slutet så att det blir riktigt krämigt och mixa sedan slätt direkt i kastrullen. Smaka av med salt och peppar, och eventuellt mer av andra kryddor beroende på smak.

Servera med: Allt som är gott, exempelvis stekt stark korv i småbitar, rostade kikärtor, en klick créme fraiche, mozarella eller fetaost i tärningar, färsk basilika eller annat spännande, som parmesanchips eller vitlöksbröd. Att ringla några varv helt vanlig balsamicovinäger över passar också väldigt bra till. Det mesta blir ju som en vet fullträffar tillsammans med tomat, så risken att det blir konstigt är därmed inte speciellt stor. Alltid en fördel.

Emilia Pettersson, 21 år från Värnamo, Småland. Har en enorm förkärlek till fint porslin i stora högar, jordnötssmör i enorma mängder, långa promenader i skogen och att somna till ösregn utanför.

RSS 2.0