När vi åkte till Brighton och inte vann någonting.


I söndags väckte klockan oss strax innan sju, och drygt en timme senare befann sig jag, Madeleine och Amanda på tåget till Brighton. Som en ser ovan var vi både trötta och sömninga efter en intensiv midsommardag, men peppade på att få andas havsluft, äta gott och komma bort från storstadspulsen för några timmar. Kände mig nästan som hemma i Småland igen när vagnarna susade förbi gröna fält och öppna landskap. Inte många dagar kvar nu!
 
 
Några minuter innan tio var vi framme och styrde nästan direkt stegen mot första bästa mysiga kvarter. Himlen var grå och gångstråken var folktomma, som de brukar vara en söndagmorgon klockan tio när affärerna inte öppnar förrän vid elva. 


Så vi ställde oss och poserade framför färgglada dörrar och fasader, i väntan på att platsen skulle vakna till liv. Önskar verkligen Sverige kunde släppa trenden med vitt överallt och göra pasteller till det nya inredningsmåstet istället. Vill också ha ljusrosa väggar och kornblåa dörrar i mitt framtida kvarter.Strosade även förbi the Royal Pavillon. Fin sak.Och elskåp. Snygga elskåp.
Prick klockan elva var vi först in på Tiger där äckliga lakritspastiller inhandlades. och sedan avverkade vi sakta affär efter affär på väg ner mot stranden. Hittade en underbar saker-du-inte-visste-att-du-behövde-men-plötsligt-måste-ha-butik med mängder av roliga böcker, underlägg, köksprylar och strumpor. Köpte dock ingenting mer än mat på hela dagen för att det inte finns en enda millimeters utrymme över i min packning inför nästa veckas hemfärd. Tjuhu.
 


Efter ett tag tog gågatorna slut och vi kom fram hit! Havet! Himlen! Horisonten! Och så sol på det!Det var lunchtid och ingenting annat än Fish n' Chips är ju acceptabelt att inta när man ska sitta och äta på Storbrittaniens södra kustremsa, så det åt vi. Med mycket majonäs och citron, som en bör!Efter fiskmås-attack och matkoma travade vi ner till vattnet.

 
Och njöt av att få andas frisk havsluft igen efter sex månader bland avgaser och svettiga tunnelbanor.

 
Världens bästa flickor. Girlpawaah.- Måste känna!- Det var ju kallt!
 

Vi bangade planen att kasta oss i det blå på grund av 1. läskigt höga vågor 2. blåst 3. enbart nitton grader i luften, men doppade iallafall fötterna. Det gjorde oss ännu mer övertygade om att vi hade gjort rätt val som stannat på land. Har hört att vattnet där nere ska vara varmare än vad det exempelvis är på den svenska västkusten tack vare strömmarna som går utanför, men av min erfarenhet är det påståendet enbart önsketänk. Det var svinkallt.
 


Lite stenplockande och stenkastande senare hade vi tagit oss femtio meter bort, hit.Till Brighton Pier! 


Där fanns det fina vykort.

 
Och roliga foto-stationer eller vad man nu skall kalla dessa.


Och skrangliga berg- och dalbanor som såg ut att kunna rasa ihop vilken sekund som helst, och karuseller med orimligt dyra biljettpriser, och sockervadd och en arkad med sjuhundratrettiofemtusen spelmaskiner. Alla fyra gick in med inställningen att "nej, det är onödiga pengar att testa för vi kommer ändå inte vinna någonting så vi borde verkligen inte", men tre sekunder senare stod vi ändå där med varsin liten plastburk inväxlade pund. En kan ju inte motstå den lockande stämningen av ett hundratal personers som står sida vid sida och förgäves gång på gång försöker fånga upp ett fluffigt gosedjur med en klo. Ingen lyckades dock. Är ytterst tveksam på om någon någonsin faktiskt gjort det. Tror nästan att hjärnkirurgi är lättare.
När mynten var slut och kroppsvärmen bortblåst, bokstavligt talat, promenerades det tillbaka till stadskärnan igen. Hittade ett mysigt kaffe, slog oss ner och beställde in diverse varma drycker. Min var godast.

 
 Sötunge.

 
Tröttis.

 
Plötsligt blev klockan halv sju och vi gick samma väg tillbaka igen för att vinka havet hejdå.Solen hade gått i moln igen och det började skymma lite smått.Vi kramades och posade.


Och kramades lite till. Insåg där och då att det var min absolut sista heldag med dessa människor, vilket är sjukt sorgligt efter att nästintill ha levt på varandra varenda helg sedan januaris början. Sad moment när det blev ett faktum.


Så för att förtränga sorgen avslutade vi dagen på bästa sätt med att hoppa, stå på händer och hjula på stenstranden in i det sista. En halvtimme innan avgång riktades färden tillbaka mot tågstationen med stopp för inhandling av färdkost, och strax innan åtta påbörjades resan tillbaka till London, Kew, Chiswick och Peckham igen efter en sjukt fin liten 10-timmars-semester. Kan inte föreställa mig ett bättre sätt att spendera min sista söndag på än sådär.

12 av mina bästa London-tips.

 
1. Borough Market
Vad? Londons äldsta, trängsta, populäraste och enligt mig, bästa, matmarknad mitt i Southwark. Bjuder på billig streetfood från världens alla hörn, saluhalls-känsla, dyra delikatesser, maffiga bakverk och så mycket smakprov att du kan gå proppmätt därifrån utan att ha spenderat en krona om en så vill. Det finns verkligen något för alla som har minsta gnutta matintresse. Plus att det ligger jättenära Themsen och mängder av roliga museum. Perf ju.
Var? 8 Southwark Street - 3 minuter från London Bridge's tunnelbanestation eller 20 minuters promenad från Waterloo. Det går inte att missa när ni har kommit rätt med tanke på den ständiga strömmen människor som rör sig in och ut på området.
När? Öppet året om, 10-17 måndag till torsdag, 10-18 fredag och 8-17 lördag. Rekommenderar dock att undvika lunchrusningen om en ska dit under veckans andra halva då det är nästintill omöjligt att ta sig fram överhuvudtaget och helt bortom denna värld att lyckas få med sig sin mat ut utan att spilla någonting i trängseln. Sörjer fortfarande halva min kopp te.
Tips? Våga smaka glassen gjord på getmjölk om den finns kvar för den är faktiskt godare än vad den låter, lukta på tryffelsvampen, kom hungrig och satsa på att inta eventuella inköp utanför själva området än innanför eftersom det är tusen gånger smidigare.

 
2. Camden Lock, Camden High Street och Camden Markets
Vad?
En stadsdel/ett område i norra London som är speciellt känt för sin punkiga, alternativa, avslappnade och väldigt öppna kultur. Drar mest människor tack vare de olika marknaderna som huserar vid kanalen och i vad som exempelvis är ett gammalt sjukhus för hästar men numera blivit små bodar, men också för att det ligger fint precis vid vattnet och har en huvudgata proppad med skobutiker, restauranger och turistfällor. Finns även riktigt bra vintage-shopping runt Horse Stables Market! En av mina absoluta favoritplatser i London.
Var? 15 minuter från Waterloo med Northern Line. Närmsta stationer är Camden Town (tube) eller Camden Road (overground). Kan även nås med kanalbåt eller en helt vanlig promenad.
När? Öppet varje dag med varierande tider, men runt 10-18. Dock tveklöst allra störst framåt helgen, men självklart då också som trängst. Funkar därför att besöka när som helst i veckan. Rekommenderar dock efter egen erfarenhet att försöka pricka in en dag då det inte hällregnar eftersom lite solsken gör upplevelsen tusen gånger bättre, även om det självklart går med ett paraply i handen också.
Tips? Kolla in butiken What goes around comes around för att fynda second hand-plagg, lägg tid på att gå igenom alla olika delar av området förutom det som ligger på huvudgatan och heter just Camden Market. Utbudet där är detsamma som på valfri solsemester-destination. Viktigast av allt är dock att för allt i världen inte missa att äta streetfood från något av alla hundratals stånd som bjuder på allt från indiska vegetariska hopkok, crepes, pulled pork och små holländska pannkakor doppade i nutella. Kostar i regel mellan 4-7 pund om man inte är alldeles för lyxig av sig. Ett besök på butiken Cyberdog är också en upplevelse om en känner för att vidga sina vyer. Google it.
Och om det regnar? Håll ut och strosa omkring ändå, men passa på att gömma er inne på Poppies (30 Hawley Cress NW1 8NP) när magen kurrar och passa på att köpa nya sneakers någonstans på huvudgatan eftersom det är det som Londons största skoutbud i den kategorin finns!
 
 
3. Promenera längs Regent's Canal
Vad?
Ett mysigt, lugnt och underskattat avbrott från all trafik och den stressiga miljön i storstaden längs vattnet. Köp med en kaffe, spana på alla färgglada avlånga husbåtar, leta kändishus och se upp för cyklisterna. 
Var? Kanalen sträcker sig hela vägen från Little Venice till Limehouse Dock i Canary Wharf där den rinner ut i Thames, men att gå från början till slut är inte värt. Börja istället någonstans i Angel/King's Cross, fortsätt genom Camden, London Zoo och sluta upp i Regent's Park, eller andra hållet om ifall det passar en bättre.
När? Året runt, dygnet runt, men att föredra under sommarhalvåret och med fint väder för bästa upplevelse.
TIps? Kombinera med marknadshäng och lyxa till det med en båttur på tillbakavägen om en inte orkar gå.


4. Southbank & Bankside
Vad? Ett område/promenadsträcka i centrala London fullt av liv. Här finns - förutom stora dragplåster som det stora akvariumet, London Dungeon, London Eye, Royal Festival Hall, National Theatre och Shakespeare's Globe- mängder av gatumusikanter, restauranger, en skateboard-park, pubar och underhållare som klätt ut sig till Yoda och låter en fotas med. Poppar även upp olika tillfälliga påhitt då och då, så för tillfället finns det även en liten strand i en sandlåda modell större, samt en neonrosa Snog-buss där man kan köpa frozen yogurth. Ibland sätts det upp ett rullskridsko-disco!
Var? Themsens södra sida, mellan Westminister Bridge och Tower Bridge. Nås med 5 minuters promenad från diverse stationer kring floden, såväl Waterloo Station som Embankment, Westminister, Southwark eller Blackfriars Station.
När? Är alltid smockat av människor tack vare läget i staden, men bubblar extra mycket på helgerna!
TIps? Bästa sättet att gå är följande: Åk till Westminister och gå över bron, stanna till för att fota en klassisk turistbild med Big Ben i bakrunden, fortsätt ner förbi London Eye, ta dig igenom massorna, beundra utsikten, promenera hela vägen till järnvägen strax efter Southwark Bridge och sväng sedan in mot Clink Street. Ät något gott på en av alla trevliga restauranger som finns där, eller köp världens bästa Pad Thai på Borough Market. Kanske en kaffe med. Gå sedan tillbaka till vattnet och strosa bort till krigsskeppet HMS Belfast och slottet som utgör Tower of London för lite spännande historia. Gillar man konstig konst och design ligger även Tate Modern på vägen! En dagsplan är serverad.


5. Skygarden 
Vad? En stor öppen lokal som tar upp våningarna 34 till 37 i skyskrapan 20 Fenchurch Street, "the Walkie-Talkie-tower". Den är fylld med växter av olika slag och åt alla håll finns enorma glasfönster med utsikt över hela staden. Bättre än London Eye. Gratis att åka upp, men enbart förhandsbokning! Finns här.
Var? Som namnet avslöjar - 20 Fenchurch Street. Närmsta tubstation är Monument.
När? Magiskt i solnedgången men fint dagtid också!
Tips? Antalet personer som kan åka upp i varje omgång är begränsat, så se till att boka fortast möjligt om en är ute efter en viss tid ett visst datum. Biljetterna släpps med tre veckors marginal. Se även till att äta innan för att restaurangerna som ligger där uppe har priser bortom denna jord.


6. Imperial War Museum
Vad? Museum. Ett bra sådant. Fokus på, som namnet avslöjar, krig och allt som hör till. Gratis inträde och extremt intressant + viktig fakta presenterat på ett bra och förklarade sätt. Lätt att spendera ett par timmar på om man är ett fan av historia och annat spännande.
Var? Lambeth Road, SE1 6HZ. Närmsta tunnelbanestation är Lambeth North eller Waterloo.
När? Öppet 10-18 varje dag minus julhelgen.
Tips? Missa för allt i världen inte utställningarna om Första Världskriget och Förintelsen. Båda två väcker extremt många tankar inom en och efteråt känns det väldigt konstigt att stiga ut i dagsljuset igen för att inse att världen ändå pågår precis som den gjorde innan man gick in.

 
7. Bill's
Vad? Min favoritrestaurang för alla dagens mål. Frukosten är bäst. Kan rekommendera pannkakorna med lönnsirap och blåbar samt scrambled eggs & bacon på toast. Nom. Enligt säkra källor är avocadotoasten också en väldigt trevlig skapelse. Har i allmänhet även sjukt bra service och får ut beställningar fort som sjutton vilket är superbra.
Var? Finns överallt, både i de mest centrala och de mindre centrala delarna av staden. Exempel: Brewer Street nära Picadilly Circus, Covent Garden x2, Kensington High Street och så vidare. Hitta närmsta här!
När? När en är hungrig.
Tips? Lägg till bacon om en följer rekommendationen några rader upp. Alltid. De är värda tilläggskostnaden och gör liksom hela målet komplett. Köp även en hel kanna te istället för bara en kopp, trots att det känns som valdigt mycket. Du får typ fem gånger så mycket gott för 10 ynka pence. 


8. Mealdeal
Vad? Världens bästa, billiga, smidiga, snabba lunch-koncept. Handlar helt enkelt om att en får en "main", ett "snack" och en dricka för max fyra pund. Cashing. Skippa restaurangbesöket om det är fint väder och satsa istället på en hederlig mysig picknick i någon av stadens alla parker med detta som sällskap. Det är nog mitt absolut främsta tips.
Var? Varenda större eller mindre mataffär. Ofta i kylar direkt vid ingången, annars tydligt skyltat i taket som Food-on-the-go.
När? Ej av betydelse. Frukost lunch middag snacks nattamat. 
TIps? Ju större butik desto större utbud. Av alla kedjor är Tesco eller COOP bäst enligt mig. En vinnande kombination är ägg-och-bacon-sandwich, en påse jordnötspopcorn och en cola med körsbärssmak om det finns. Nom nom. 

 
9. Primrose Hill
Vad?
En kulle som levererar en grymt fin utsikt över hela London Skyline. Högst upp finns utkiksplats och bänkar.
Var? I norra delen av Regent's Park. Närmsta tunnelbanestation är Chalk's Farm vid Camden vartifrån det tar ungefär 10-15 minuter att gå.
När? Oviktigt, fungerar alltid. Är dock som det mesta utomhus betydligt roligare vid fint väder, men jag första gången jag var där var det cirkus åtta grader varmt och allmänt grått, och det var väldigt okej ändå.
Tips? Köp med mat från Camden Market och ha picknick i sluttningen tillsammans med kärleksparen, intervall-löparna, kompisgängen och barnkalasen. Strosa sedan ner och ta hela Regent's Park när ni ändå är i området, Londons bästa park. 100 gånger mysigare än Hyde.

 
10. Neal's Yard
Vad?
 En liten gränd mitt i Covent Garden. Full av färg, caféer, vegetarisk mat och alternativa skönhetsbutiker. Lika skönt att ta en matpaus i, som att enbart gå igenom för att få lite variation bort från områdets lyxiga butiker och franska restauranger.
Var? Gå på Long Acre (precis utanför CG's tunnelbanestation) och ta vänster in på Neal Street. Gå förbi det stora Urban Outfitters, Lee och size?, fortsätt in på Shorts Gardens och håll sedan utkik efter en skylt till höger som leder vägen rätt. Det är inte något stort område, men himla mysigt. 
När? Alla tider är bra, men som på alla andra platser med någon typ av mat-utbud blir det alltid trängre framåt lunch och kväll. Det har ju dock sin charm det med.
Tips? Enligt säkra källor ska det finnas magiska stenugnsbakade pizzor att förtära här. Kan vara värt att ha i åtanke.


11. Natural History Museum
Vad?
 Ett av Londons främsta museum som också kallas the Cathedral of Nature. Extremt maffig byggnad som bjuder på enorma samlingar exemplar från naturens alla olika avdelningar, från små små insikter till en blåvalsmodell i full storlek. Speciellt känt för utställningen om och med dinosaurieskelett. Gratis inträde!
Var? Cromwell Road. 5 minuters promenad från South Kensingtons tunnelbanestation. Omöjligt att inte hitta till eftersom skyltning finns prick överallt och det ligger strax intill såväl Science Museum som V&A.
När? Öppet alla dagar 10-17:50, minus julhelgen.
Tips? Missa inte Hinze Hall och passa på att titta lite extra på arkitekturen när en fått nog av däggdjur och småkryp. Det är helt galet fint.Bildkälla: Wikipedia.
 
12. Carnaby Street
Vad? En av mina favoritgator i centrala London, perfekt att shoppa, äta och strosa på. Är långt ifrån lika stressigt som Oxford Street med alla dess stora flaggskeppsbutiker, utan har mer fokus på små men kända märken. Väldigt mycket hipster-varning med färgglada hus och alternativt utbud, som i övriga Soho. Här finns även Englands enda Monki!
Var? 5 minuter från Oxford Circus längs Regent Street eller Argyll Street + Great Marlborough Street.
När? Affärerna har generellt öppet till tidig kväll, runt sju- eller åttatiden, men restaurangerna desto längre. Även mysigt att bara svänga förbi om en är påväg hem eller har tid över.
Tips? Smit in på Kingly Court för en lyxig lunch eller finare middag. Utgörs av en svinmysig innegård med träbord och ljusslingor, inramad av tre våningar olika restauranger under öppen himmel. Utbudet sträcker sig från asiatiskt till karibiskt till amerikanskt och italienskt. Priserna är dock oftast i dyraste laget. Ingången finns precis efter Dr. Martens. Missa inte heller butikerna Brandy Melville (11 Foubert's Place) för apsnygga kläder och Pylones (28 Carnaby Street) för allt man inte visste att man behövde men plötsligt bara måste ha.

BUBBLARE!
- Old Spitafields Market. Personligen har jag inte varit där men jag har fått väldigt många rekommendationer att åka dit. Får se om jag hinner göra ett besök denna veckan!
- Hyr Santander-cyklar och se staden på två hjul. Finns parkerade för uthyrning lite överallt tillsammans med tydliga instruktioner hur en ska gå till väga. Överväg dock om ni vågar ge er ut i den riktiga trafiken inne i centrum eller om det kanske är tryggast att hålla sig en bit utanför de allra mest centrala delarna. Livsfarligt om man inte är van vid att räknas som ett fordon!
- St. Christopher's Place. Mitt på Oxford Street finns en lila klocka precis utanför en smal, smal liten sidogata. Sväng in där och sluta upp i en lugn oas som känns mer än välbehövlig efter stressen på gatan utanför. Mängder av resturanger och caféer.

Midsommaraftonsmiddag med kaviar och kanelbullar.

Bilder från Carolinas polaroidkamera.

I fredags hade Carolina och Fanny styrt upp finmiddag hemma i den sistnämndes flat i Hammersmith, och snällt bjudit in en tysk, en spanjor, en britt och fyra svenskor mig inkluderat. De hade kämpat för att återskapa de klassiska traditionerna till punkt och pricka med mat som knäckebröd, köttbullar, kaviar, sill och dillpotatis, några halvdana försök till snapsvisor, Håkan Hellström, blomkransar i håret och jordgubbar, grädde plus älskade älskade kanelbullar till efterrätt, och lyckats fantastiskt bra. Trots att det var trångt kring bordet, midsommarstången tillverkad av en röd spritpenna och mina meningar oftast bestod av någon typ av obegriplig engelska varvat med tyska fast med svenska aningar eftersom man bytte språk fram och tillbaka, var det en sjukt härlig kväll. Var oerhört glad över att få känna mig som hemma igen för några timmar, men också av faktumet att halvåret som började helt på egen hand i ett nytt land utan några kontakter, slutar med att en sitter och gråter av skratt på tunnelbanan hem bredvid personer som numera är ens bästa vänner. Vem trodde? 

Emilia Pettersson, 23 år och ursprungligen från de småländska skogarna men är numera Uppsala-bo. Har varit ute och farit lite överallt i världen, men landade under 2018 och pluggar nu till fysioterapeut på heltid. Älskar solrosor, jordnötssmör, utflykter och dricker helt orimliga mängder te. Välkommen till min värld!

RSS 2.0